пʼятниця, 09 серпня 2019 07:50

"Маємо довести, що ми кращі партнери для Туреччини за росіян"

Автор: ФОТО: REUTERS
  Президент ­України ­Володимир ­Зеленський і глава Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розмовляють під час церемонії привітання в Президентському палаці в Анкарі. 7 серпня 2019 року, Туреччина
Президент ­України ­Володимир ­Зеленський і глава Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розмовляють під час церемонії привітання в Президентському палаці в Анкарі. 7 серпня 2019 року, Туреччина

Президент України Володимир Зеленський 7–8 серпня відвідав із робочим візитом Туреччину. Зустрівся з главою країни Реджепом Таїпом Ердоганом, вселенським патріархом Варфоло­мієм. В Анкарі побував на відкритті центру кримськотатарської діаспори. Там заявив, що незабаром Україна спростить отримання дозволу на відвідування окупованого Криму для кримських татар, які є громадянами Туреччини.

— Ми не втомимося привертати увагу міжнародної спільноти до порушення прав кримських татар окупаційною російською владою в Криму. Розуміємо, як важливо для переселенців відвідувати родичів і рідну землю, — сказав 41-річний Володимир Зеленський.

Розмова з президентом Туреччини віч-на-віч тривала майже 2 год. Під час спільної прес-конференції Ердоган підкреслив невизнання російської окупації Криму

— Ми домовилися з паном Зеленським пришвидшити інвестиції в інфраструктуру, — сказав Реджеп Ердоган, 65 років. Ідеться про будівництво доріг, аеропортів, морських портів і співпрацю в оборонній, енергетичній і туристичній сферах. Ердоган і Зеленський сподіваються, що товарообіг між Україною й Туреччиною сягне $10 млрд. Торік становив майже $4 млрд.

Зеленський закликав спільними зусиллями тиснути на Росію, щоб змусити її стабілізувати ситуацію в Чорноморському регіоні. Розповів Ердогану про порушення прав людини в Криму. Також ініціював хвилину мовчання у пам'ять про чотирьох українських військових, які загинули на Донбасі 6 серпня.

Раніше Туреччина закупила в Росії зенітно-ракетні комплекси С-400. 12 липня перша партія прибула на авіабазу Мюртед у провінції Анкара. Також турецька делегація 25 червня підтримала повернення РФ права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи.

— Туреччина як наш сусід у Чорному морі задіяна в безпекових структурах, пов'язаних із регіоном. Координація наших зусиль з Анкарою дуже важлива, — говорить директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, 53 роки.

— Цікаво, що президенти говорили про спільне покращення безпеки Чорноморського регіону. Але поки що не зрозуміло, як хочуть досягти цього. Україна зацікавлена, щоб Туреччина допомагала нам звільняти полонених. Піднімала на міжнародних майданчиках питання окупації Криму. Про створення спільної зони вільної торгівлі говорять уже 10 років. Немає дзвіночків, які свідчили б, що це пришвидшиться. Є розбіжності. Анкара хоче захистити свій ринок від дешевої української сільськогосподарської продукції.

Ердоган у стосунках із Росією демонструє хорошу міну при поганій грі. Туреччина не може діяти в Сирії без координації з Кремлем. Дуже зацікавлена в російських ринках збуту. Тож не варто розраховувати на погіршення стосунків Анкари з Москвою.

— Зеленський запросив президента Туреччини на форум у Маріуполі. Там мають обговорити відбудову Донбасу. Може залучити турецький бізнес до цього, — говорить експерт із міжнародних питань Ілія Куса, 25 років. — Маємо вибудовувати прагматичні стосунки з Туреччиною. Не варто очікувати від неї підтримки у важливих геополітичних питаннях. Таких, як антиросійські санкції. Анкара не піде на загострення стосунків із РФ, адже має тісні військово-політичні стосунки з Кремлем.

Не маємо жодних важелів впливу на турецьку владу, щоб домогтися зміни її політики. Варто зосередитися на торгово-­економічних стосунках. Для нас важливо стати одним з основних партнерів Анкари в регіоні. Маємо у цьому більший потенціал за Росію. У нас краще географічне розташування.

У Чорному морі повинні стати фігурою, яка гарантувала би безпеку в регіоні. Це важливо для Туреччини. Вона залежить від тамтешніх морських зв'язків через протоки Босфор і Дарданелли. У цьому плані Україна може стати для Анкари важливим союзником. На цей статус претендує і Росія. Тож маємо довести, що Україна — кращий партнер.

Зараз ви читаєте новину «"Маємо довести, що ми кращі партнери для Туреччини за росіян"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути