Ексклюзиви
четвер, 17 червня 2021 07:26

Майдани себе вичерпали

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Масові протести в Білорусі й Росії не спрацювали, бо Олександр Лукашенко та Володимир Путін використовують китайський досвід, пише британське видання "Ґардіан".

Чим сильні "майдани"? Людина в них розчиняється, стає часткою монолітного цілого. Майдан заряджає, притуп­ляє відчуття небезпеки. Масовість додає мужності. На стотисячному Майдані ти непомітний як індивідуальність. Після протесту можеш спокійно піти на роботу, як благонадійний підданий.

Китайці в боротьбі з масовими виступами населення (протести у Гонконгу почалися 2019-го. Мітингарі вимагали скасувати закон про екстрадицію злочинців до Китаю. 1997 року Гонконг вийшов з-під юрисдикції Великої Британії і став особливим адміністративним районом КНР. До ­2047-го Китай гарантував йому невтручання в економіку та базові свободи. — ГПУ) почали застосовувати інструменти цифрової ідентифікації. Вони дозволяють швидко розпізнати ледь не кожного учасника багатотисячного мітингу — за локацією мобільника, маршрутом пересування, обличчям, навіть поставою і ходою.

Ніхто не розганятиме натовп водометами чи армією — затратний метод, який дає погану картинку для світу. Розпізнавши особу, влада може брати кожного поодинці. За тиждень чи місяць після протесту. Коли ти вже й забув, що ходив у якомусь натовпі й щось скандував. У суді фігуруватиме твоє фото з небажаною символікою. І наодинці з загоном спецназу, який прийде тебе брати вночі у квартиру, ти вже не такий сміливий. Немає за спиною захисту Майдану. Мало кого зацікавить твоя окрема доля, бо кожен дбатиме про свою.

Що довшою буде відстань у часі між протестом і помстою влади, то страшніше буде жити. Може, за тобою ніколи й не прийдуть, але ти прокидатимешся вночі від звуків автомобільних гальм усе життя. Втекти з країни не вдасться, бо програма сама зніме тебе з авіарейсу. Відстежуватиме твої пересування за кордоном, щоб одного дня посадити літак із тобою десь у Мінську.

Режим воює не з народом у цілому, а з кожним поодинці. Байдуже, чи збереться на площі мільйон, якщо потім за кожним прийдуть окремо.

Китаю у Гонконгу це вдалося. Ніхто в світі не зрозумів, що сталося.

Масові народні виступи як форма боротьби з авторитарними режимами себе вичерпали. Треба шукати щось нове.

Добре, що ми з нашим Майданом свого часу встигли проскочити.

Зараз ви читаєте новину «Майдани себе вичерпали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути