четвер, 22 січня 2009 17:46

Люди переходять на дрова, електрику й сонячні батареї

44-річний Віктор Дем"янчук із міста Тульчин Вінницької області рік тому замінив газове опалення на електричне.

— У мене в хаті стояв старий котел і чавунні батареї, — каже. — Доки будинок був оформлений на матір і вона платила за газ по субсидії, то ще непогано було. Як мами не стало і нам довелося виплачувати повну вартість газу, зразу відчули. Нагорало майже 700 "кубів" на місяць, і при цьому в хаті постійно було прохолодно. У дитячій додатково ставили електровентилятор.

Спочатку Дем"янчук вирішив замінити стару систему опалення.

— Поміняв чавунні батареї на стальні, а тоді почав шукати котел, — розповідає. — Брат порадив поставити електричне опалення — електрокотел коштував удвічі менше, ніж газовий.

Залишили тільки газову плиту. Щомісяця за газ платять 6 грн. А електроопалення зі світлом обходиться в 238 грн. Віктор каже, це втричі дешевше, ніж опалювати будинок газом.

У селах біля Косова на Івано-Франківщині газ провели вже давно. Люди, маючи дешеве паливо, позводили триповерхові будинки. А тепер думають, яку знайти альтернативу.

— У мене будинок на 360 квадратних метрів, триповерховий, — розповідає житель села Старий Косів Микола Ворощук 49 років. — Напалював до 6 тисяч "кубів" на місяць, коштувало це приблизно 1800 гривень ще за старими цінами.

Торік у листопаді Ворощук придбав котел марки "Вернер" для опалювання дровами. Заплатив $3 тис. Переконаний, що він окупиться за два роки.

— На місяць мені треба чотири куба дров, — міркує. — Беру дорожчі, по 100 гривень. Із витратами на доставку в 600 гривень укладаюся. А за газ довелося б зараз платити 6 тисяч.

Топить Микола Ворощук тричі на день, якщо дуже холодно — чотири. У "Вернері" механізм нагадує газогенератор, розрахований на подвійне згоряння. Дрова перегоряють у верхньому відсіку, вугілля падає в нижній — там продовжує згоряти й утримує температуру приблизно 1200°С. Звідси нагріваються труби, які працюють на парі.

Вінничанин Євген Коломієць, 68 років, установив на даху свого приватного будинку сонячні батареї. Чоловік опалює ними дві кімнати на другому поверсі.

— Це вигідна альтернатива газовим котлам, — каже. — Один раз вкладаєш кошти, а потім нічого не платиш. В усіх кімнатах температура не нижча плюс 20.

За сонячні батареї Коломієць заплатив 5 тис. грн, замовляв через Інтернет. А перший поверх опалює газовим котлом.

— Від газу відключив увесь другий поверх, — каже Євген. — Раніше платив 210 гривень на місяць, тепер — менше сотні. Наступного року планую замінити всю систему опалення на сонячні батареї.

Зараз ви читаєте новину «Люди переходять на дрова, електрику й сонячні батареї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути