четвер, 18 вересня 2008 19:32

Курс гривні може впасти

За останні тижні дещо зріс обмінний курс долара. Якщо наприкінці серпня "зелений" купували за 4,66 грн, а продавали за 4,70, то за першу половину вересня обидва курси збільшилися на 20–30 коп. Уперше із весни 2007 року офіційний курс 4,85 грн за $1 є меншим за курс, за яким банки продають валюту населенню.

Тим часом євро знизилося в ціні на кілька копійок. Причиною було падіння його проти долара на світових ринках. 29 серпня за євро давали $1,47, тоді як за два тижні — 1,39. Гривня залишається фактично прив"язаною до американської валюти. Отож, не дивно, що разом із доларом щодо євро виросла й вона.

Українці поступово звикають до того, що обмінний курс гривня-долар може рухатися не у вузькому коридорі — плюс-мінус кілька копійок від незмінного офіційного, — а коливатися на десятки копійок протягом місяця. Можна стверджувати, що епоха фіксованого курсу минула.

Імовірно, що до кінця 2008-го курс гривні до долара повернеться до рівня, який був на початку року — тобто приблизно 5 грн за $1. Спричинить це незбалансованість вітчизняної економіки. Якщо торік дефіцит зовнішньої торгівлі склав $7,9 млрд, то цього року очікується $16,7 млрд.

Дефіцит зовнішньої торгівлі очікується майже в 17 мільярдів доларів

Те, що ми не можемо оплатити за рахунок експортних надходжень, повинно бути профінансовано в інший спосіб — мають прийти гроші з-за кордону. Не так уже й принципово, в якому саме вигляді. Це може бути взятий на світових ринках борг, прямі чи портфельні інвестиції, тобто вкладення в акції підприємств.

Але саме із надходженням коштів ззовні в нас можуть виникнути проблеми наприкінці року. Уряд уже відмовився позичати на світових ринках через високі відсотки. Ті банки, що таки вийшли 2008-го на ринок з облігаціями зовнішнього займу, змушені були давати на них більший відсоток, аніж торік. Портфельні інвестори — основні гравці на українському фондовому ринку — залишають його. Індекс ПФТС (український біржовий індекс за щоденними результатами Першої фондової торговельної системи. — "ГПУ"), який показує вартість українських цінних паперів, упав із початку року більш ніж на 60%. Тож важко очікувати, що ці грошові потоки покриють зовнішньоторговельний дефіцит. А якщо немає притоку з-за кордону, то гроші для фінансування дефіциту зовнішньої торгівлі мають піти із резервів. Це небезпечно із психологічної точки зору: якщо інвестори бачать, що резерви країни тануть, то вони "про всяк випадок" можуть спробувати піти із країни, додатково тиснучи на курс.

Недостатнє надходження валюти через сезонне зростання імпорту сприятиме ослабленню гривні — принаймні до кінця року.

Зараз ви читаєте новину «Курс гривні може впасти ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути