пʼятниця, 04 січня 2013 00:45

Курити заборонили на стаціонарних зупинках транспорту

 

Новий закон про заборону куріння у громадських місцях вступив у дію 16 грудня.

— Курити дозволено скрізь, окрім закритих приміщень і територій, які прописані в законі, —  розповідає голова Регіонального центру громадянського центру "Життя" Андрій Скіпальський, 38 років. Ця організація причетна до розробки законопроекту. — Відкриті зони, де заборонено курити — це дитячі майданчики та стаціонарно обладнані зупинки транспорту. Проте є певні особливості. Наприклад, не можна палити в навчальних установах, дитсадках та лікарнях. Це стосується всієї території закладу, включно з відкритою.

Для того, щоб покурити, потрібно вийти не за двері, а за огорожу — всю прибудовну ділянку вважають територією закладу. Куріння біля дверей школи, садка чи лікарні — це порушення закону. Ці норми здебільшого діяли й раніше, але вони залежали від директора чи головного лікаря. Заклад сам мав право повністю не дозволити паління на своїй території. Зараз це вже офіційно заборонено законом.

Запроваджувати заборону куріння має право й місцева влада. Наприклад, у Києві на всіх зупинках вона діє від 2009 року. У деяких містах не дозволяють курити і в парках. Від міста до міста правила можуть бути різні.

Нововведеннями є заборона на куріння в кав'ярнях, барах, ресторанах, а також приміщеннях державних установ. Фактично палити заборонено в усіх закритих приміщеннях, окрім приватного житла. Але можна курити на відкритих терасах кав'ярень, ресторанів. Ми це підтримуємо, бо на відкритих майданчиках вплив тютюнового диму на пасивних курців значно менший. Куріння надворі — це питання виховання, тоді як усередині — питання безпеки. Саме цим ми керувалися, коли вимагали у влади заборонити палити в усіх приміщеннях.

Штрафи за порушення закону стягуватиме з громадян міліція. Якщо людину попередили і вона загасила цигарку — не штрафуватимуть. А от якщо відмовляється, можуть змусити сплатити від 50 до 170 гривень. Навіть забрати до відділку. Складання другого протоколу на порушника означатиме штраф 170-340 гривень.

Отже, курити можна майже скрізь, де є відкрита територія. Навіть там, де це заборонено, має діяти принцип самовиконання. Бо смітити теж не можна, але не всі це виконують. А от якщо курця ловитимуть у барі чи ресторані, або на робочому місці з цигаркою, то санкції будуть суворі.

Зараз ви читаєте новину «Курити заборонили на стаціонарних зупинках транспорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути