Ексклюзиви
вівторок, 08 червня 2010 01:45

Кремль відчуває нечувану слабкість українського керівництва

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Парламент схвалив у першому читанні закон "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики". Документ проголошує позаблоковість держави й скасовує норму про вступ до НАТО. Як мету політики президент Віктор Янукович бачить "набуття членства в Європейському Союзі при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією".

— Абсолютно неприродно поєднувати в одному законі питання внутрішнього розвитку держави і завдання зовнішніх відносин, — зауважує президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць, 48 років.

— Мені невідомі подібні приклади інших країн.

Запланована інтеграція до Європейського Союзу є нездійсненною метою, а відмова від членства в НАТО викличе загрози національній безпеці. Таким чином ці засади ставлять Україну на неправильний зовнішньополітичний курс розвитку.

А чим забезпечуватиметься "повноправна участь України в загальноєвропейській і регіональних системах колективної безпеки"?

— Це невігластво, бо єдиною європейською системою колективної безпеки є НАТО. А проте із закону вилучили пункт про набуття членства в Альянсі, наголошуючи на позаблоковому статусі країни. В Європі та Співдружності незалежних держав військових блоків немає. Організація з безпеки та співробітництва в Європі, Балтійський форум, Вишеградська четвірка, організації Чорноморського економічного співробітництва чи Ташкентського договору також не є системами колективної безпеки.

НАТО без нас проживе, а чи проживемо ми без нього?

Теперішній формат відносин із НАТО давав хоч якісь безпекові гарантії. Тепер вони зникнуть. Київ втрачає можливість реагувати на зовнішні виклики, насамперед російські. Припускаю, до кінця літа або в листопаді Москва зробить кроки, щоби дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні. Угода про перебування Чорноморського флоту в Севастополі стала першим викликом нашій безпеці. Для російських спецслужб уже безконтрольно відкрили Крим. Далі триватиме економічна експансія. Кремль відчуває нечувану слабкість українського керівництва, яка виникла після харківської угоди.

Які наслідки матиме відмова України від вступу в НАТО?

— Альянс згорне участь України в усіх спецопераціях, припинить фінансування програм, відносин у сфері розвідки тощо. Це буде потужний удар по українській армії, розвідці, військових навчальних закладах. Дестабілізація всього спектру силових структур перекинеться на суспільство. Це викличе ще більший розкол України.

Для Альянсу, як не дивно, відмова України від вступу піде на користь. Він згуртується на тлі того, що відбувається в Росії, отримає шанс знову стати потужною організацією з чіткою метою. НАТО без нас проживе, а чи проживемо ми без нього?

А чи важче буде Україні вступити до Євросоюзу?

— Ні, ці речі не пов"язані.

У питаннях внутрішньої політики одні загальні фрази

— Останні кілька місяців нова влада демонструє формальне ставлення до серйозних речей, — зазначає колишній перший заступник міністра праці та соцполітики Павло Розенко, 39 років. — Так можна сказати про урядову Програму соціально-економічного розвитку, яку затвердив парламент. Це стосується і Закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики. Складається враження, що хтось написав його за ніч на лівому коліні.

Бо насправді такий документ повинен складатися із двох частин. У першій мають бути виписані чіткі принципи, на яких ґрунтуватиметься зовнішня і внутрішня політика. А друга — містити перелік змін до конкретних законодавчих актів, необхідних для виконання поставлених завдань. Без цього закон перетворюється в фільчину грамоту, яку ні оцінити, ні проконтролювати її виконання. От у розділі про соціальну політику мене вразила теза "досягнення ефективного демографічного розвитку". Що це таке — не зрозуміло. І далі — у тому ж дусі: "сприяння, трансформація, забезпечення державних гарантій, поліпшення, досягнення, забезпечення...". У питаннях внутрішньої політики — соціальної та економічної сфери, місцевого самоврядування — одні загальні фрази. Проект декларативний: у ньому ні зобов"язань влади перед суспільством, ні чіткого бачення, в якому напрямку розвиватиметься держава.

Зараз ви читаєте новину «Кремль відчуває нечувану слабкість українського керівництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути