пʼятниця, 09 квітня 2010 04:50

Консульства обґрунтовуватимуть відмови у видачі шенгенських віз

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Новий Візовий кодекс Євросоюзу набув чинності 5 квітня.

— Перша перевага кодексу, єдиного для всіх країн Шенгенської зони, в тому, що відтепер багаторазові візи видаються терміном від 6 місяців. Раніше установленою була лише верхня межа, — коментує 22-річна Катерина Зарембо, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень. — По-друге, візовий відділ обов"язково має обґрунтувати причину відмови у візі. Раніше від громадян третіх країн не приймалися жодні коментарі, апеляції чи скарги. Щоправда, ця норма набуде чинності з 5 квітня 2011 року.

Однак для українців кодекс усе одно містить слабкі місця.

Кодекс поширюється лише на країни Шенгенської угоди, але не є уніфікованим візовим кодексом Євросоюзу. Він не розповсюджується на Ірландію та Великобританію, які не входять у Шенгенську угоду. Данія має півроку для уніфікації кодексу з національним законодавством.

Кодекс дає перелік документів, які слід подавати для отримання візи, але консульства не втрачають права вимагати в заявника "додаткові документи".

Відбитки пальців не братимуть

Кодекс не гарантує можливості заповнювати українською мовою анкети для отримання візи. Наприклад, Польща приймає анкети українською, в той час як іспанське консульство вимагає переклад певних документів іспанською.

Кодекс частково розширив перелік категорій людей, які можуть розраховувати на багаторазові візи. Дотепер до таких належали ті, хто може обґрунтувати необхідність часто відвідувати країни ЄС у справах, за сімейними обставинами, для ведення бізнесу, а також державні службовці, студенти, діячні науки та мистецтва, спортсмени, члени сімей громадян ЄС і третіх країн, які офіційно проживають в ЄС. До списку додались представники неурядових організацій, які беруть участь у тренінгах семінарах і конференціях. За списком залишився середній клас, який подорожує до Європи за туристичною візою.

До українців не застосовуватимуть норму щодо біометричної ідентифікації осіб. ЄС не вважає Україну державою міграційного ризику, тому відбитки пальців для надання візи в наших громадян не братимуть.

Зараз ви читаєте новину «Консульства обґрунтовуватимуть відмови у видачі шенгенських віз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути