вівторок, 15 січня 2013 07:45

Комуністів і "регіоналів" зовнішнє оцінювання лякало

 

Провести парламентські слухання про ефективність Зовнішнього незалежного оцінювання пропонує перший заступник голови Верховної Ради комуніст Ігор Калєтнік. На його думку, доцільно повернутися до практики складання вступних іспитів. Один з аргументів — до центрів ЗНО важко діставатися дітям із сіл та райцентрів.

— Такі заяви досить логічні. Нова влада спочатку дискредитувала тестування, потім нівелювала. А тепер хоче скасувати взагалі, — каже голова громадської організації Центр освітнього моніторингу 50-річний Павло Полянський. — Зараз саме починають третій етап — скасування.

Перед цим ми бачили абсолютну безпорадність Міністерства освіти та Центру оцінювання у проведенні чергових тестувань. ЗНО поступово розмивали: додавали бали слухачам додаткових платних відділень, робили інші преференції окремим групам абітурієнтів. Зрештою, визначили, що оцінювання — це лише половина балів для вступу. Тепер вони вирішили, що настав час, його добити.

Твердження Калєтніка, що комусь кудись важко доїздити, просто смішні. Це розмови, аби тільки говорити. Доїзд на тестування — це елемент вступу до вищої школи. Якщо люди не їздитимуть на ЗНО, вони що, не поїдуть подавати документи у вуз та складати іспити? Ахінея.

ЗНО забезпечує рівний доступ до вищої освіти, тому й муляє очі. І дивно, що цю особливість ЗНО заперечує саме представник комуністів, — партії, що виступає за рівність. Знищення Зовнішнього незалежного оцінювання остаточно перекриє доступ до престижних вузів дітям із сіл, бідних родин — тим, хто не може дати хабара для вступу.

Комуністи й "регіонали" хочуть, щоб вступали як раніше — по блату, за гроші. Оцих людей зовнішнє незалежне оцінювання лякало від самого початку. Бо, незалежно, чи в тебе батько міністр, депутат, чи хто завгодно — в універститет прийматимуть лише за результатами тестування. Якщо не маєш знань, то ЗНО не складеш і до вузу не вступиш. І жоден підкуплений викладач не допоможе. Таке депутатам не подобається.

Міністерство освіти не може заборонити ЗНО, лише парламент. Саме тому Калєтнік і пропонує провести слухання. Вони знов витягли наприкінці грудня з-під поли одіозний Закон про вищу освіту, що якраз і зареєстрував Калєтнік разом із Сергієм Ківаловим.

Ефективність парламентських слухань дуже мала — це так, для відводу очей. Навіть якщо більшість експертів висловляться проти скасування, то противникам ЗНО це буде, як кажуть, по барабану. Мова ж іде про гроші. Вони пішли у відкритий наступ. ЗНО — це символ реформ, який їм потрібно конче знищити. Сподіваюся, і суспільство, і парламентська опозиція здатні будуть його захистити.

Зараз ви читаєте новину «Комуністів і "регіоналів" зовнішнє оцінювання лякало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути