Ексклюзиви
вівторок, 13 листопада 2018 06:35

Компроміс із ворогом на умовах ворога — суто український підхід

В Україні люблять знаходити компроміси. Отримали незалежність від Радянського Союзу і відразу пішли на поступки комуністам — обрали їх у керівництво. Тому замість кардинальних змін отримали корумповану владу, яка зробила країну бідною.

У цей час Польща і Балтія не пішли на компроміс і провели рішучі реформи. Результат не забарився.

Бідність і бардак 1990-х породили впливову касту бандитів. Ціна ком­промісу з ними — приватизація, яка породила касту олігархів. Україна на довгі роки закрила свою економіку від світу.

У боротьбі з олігархами ми також уклали компроміс. Наслідок — вони почали правити Україною.

Рухаючись у Європу, уклали компроміс з Росією. Тому перестали йти в ЄС і не стали вступати в НАТО. Ціна відома.

Потім Віктор Ющенко уклав компроміс із бандитом і фальсифікатором виборів Віктором Януковичем. Навіть підписали у 2005 році меморандум про взаєморозуміння між владою і опозицією. Результат — до влади прийшов Янукович.

Паралельно Україна постійно укладала компроміси з Росією. Платила за газ по контракту 2009 року вище ринкової ціни, не напружуючись піти в Стокгольмський арбітраж. Тому втратили мільярди доларів.

Майдан був протестом не тільки проти Януковича, а й проти всіх цих обридлих компромісів із корупцією і власною совістю. Здавалося, їхній час минув. Ми нарешті зробили вибір. Але де там.

Ми далі йдемо на компроміси. Платники податків відповідають за фінансові махінації олігарха Ігоря Коломойського, а він залишається на волі. Продовжує вливати гроші в політичні сили і телеканали. Євробляхерам пробачили ухилення від податків. Скоро, напевно, будуть компроміси з бурштинокопачами, контрабандистами і любителями рубати ліс. Ми шукаємо порозуміння навіть із тими, хто порушує закон. Та й самі закони — це часто згубний компроміс, який руйнує інститути держави.

А ще пропонують компроміс із Росією. З ворогом на умовах ворога. Суто український підхід.

Історично ми так і робили. Не вирішували проблему, а ховалися від неї. Укладали компроміс, коли не знаходили сил ухвалити потрібне рішення. Болюче, але доросле.

Щоразу укладаємо компроміс із корупціонерами, віддаючи їм голоси на виборах. І дивуємося потім, що результат їхньої діяльності не змінюється.

Можна виправдовувати компроміси власною слабкістю. Але суть у тому, що наша слабкість — це результат компромісів.

Зараз ви читаєте новину «Компроміс із ворогом на умовах ворога — суто український підхід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути