понеділок, 23 листопада 2009 18:12

Комітет із питань соціальної політики та праці пропонує збільшити тривалість робочого тижня

На засіданні комітету з питань соціальної політики та праці депутати-"регіонали" підтримали проект нового Трудового кодексу, який значно звужує права найманих працівників. Про це 18 листопада повідомив член парламентського комітету з питань соціальної політики та праці нардеп Олександр Сочка.

У статті 143 проекту нового Трудового кодексу йдеться, що максимальний робочий час упродовж тижня збільшується до 48 годин. В той час як у чинному Кодексі законів про працю статтею 50 тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

— Це пряме порушення статті 22 Конституції України, — наголошує Олександр Сочка. — При п"ятиденному робочому тижні кожен громадянин тепер повинен буде щодня додатково відпрацьовувати майже дві години. Неважко підрахувати, що тепер, почавшись о 9.00, трудовий день закінчуватиметься о 20.00.

У новому проекті Трудового кодексу передбачена можливість встановлювати необмежену тривалість робочого часу за колективним договором. Нині, згідно з чинним Кодексом законів про працю,  при укладенні колективного договору передбачається встановлення тривалості робочого тижня менше від 40 год. норми тривалості робочого часу.

Праця на рабських галерах видаватиметься морською прогулянкою на катері

— Уявіть ситуацію, що при підписанні колективного договору роботодавець зможе наполягти на запровадженні цілодобової роботи без вихідних упродовж тижня. Тоді для працівників таких підприємств праця на рабських галерах видаватиметься морською прогулянкою на катері.

Сочка вважає парадоксом, що за збільшення тривалості робочого тижня проголосували колишні та чинний лідери профспілок, депутати-"регіонали" Олександр Стоян, Василь Хара і екс-міністр праці Михайло Папієв:

— Профспілки повинні бути шоковані таким "захистом" прав найманих працівників у виконанні членів Партії регіонів, нинішнього голови Федерації профспілок України Василя Хари та колишнього профспілкового діяча Стояна. — Хочу зазначити, що "регіонал" Хара продовжує суміщати посаду народного депутата з посадою голови Федерації профспілок

У зв"язку з ініціативою Партії регіонів депутат Сочка зазначає:

— По-перше, було б закономірно, якби профспілки висловили недовіру нинішньому голові ФПУ з огляду на таку "турботу" про права працівників. По-друге, представники Партії регіонів, які голосували за проект Трудового кодексу, мали б чесно сказати людям, що вони переймаються не профспілковою діяльністю, а тим, щоб на підприємствах, які належать політсилі, була налагоджена смиренна, безвідмовна і безправна праця трудових колективів. По-третє, звуження прав працюючих є яскравим свідченням того, що галас Партії регіонів довкола підвищення соціальних стандартів — це банальний блеф і виборча технологія. І останнє: тепер стає зрозумілим виборче гасло кандидата в президенти Януковича: "Україна для людей!". Не буде дивним, якщо у цій країні Януковича ще запропонують відбирати паспорти у селян, запровадять трудову повинність, продзагони і кидатимуть до в"язниці за намір звільнитися з роботи.

Члени комітету з питань соціальної політики та праці від демократичної коаліції  свідомо відмовилися від участі в засіданні комітету, на якому розглядали проект Трудового кодексу, наголошує Сочка. Ці ж депутати не брали участі в голосуванні.

Зараз ви читаєте новину «Комітет із питань соціальної політики та праці пропонує збільшити тривалість робочого тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути