четвер, 29 травня 2008 18:52

Кіно в Україні контролюють американці й росіяни

На цьогорічному Міжнародному кінофестивалі в Каннах уперше організували  український павільйон. Презентувала його дружина президента Катерина Ющенко. Там демонстрували здобутки української кіноіндустрії.

Першим показали фільм "Ілюзія страху" режисера Олександра Кірієнка, знятий за однойменною книгою Олександра Турчинова. Крім нього — "Кастинг" Олександра Шапіро, "Сафо" Роберта Кромбі, "Богдан-Зиновій Хмельницький" Миколи Мащенка, "Прикольна казка" Романа Ширмана та "Владика Андрій" Олеся Янчука. Директор Української кінофундації Андрій Халпахчі заявив, що вже наступного року українське кіно має потрапити до основних програм фестивалю.

72-річний кінорежисер Юрій Іллєнко згадує, що 1990 року його стрічка "Лебедине озеро. Зона" про Чорнобиль отримала в Каннах два призи. Прокат фільму успішно пройшов у багатьох країнах світу, але в Україні його не показали. Бо право показу на теренах СНД викупив російський телеканал ОРТ.

— Нам нав"язують думку, що українського кіно немає, — каже режисер. — А воно було, є і буде. Сотні короткометражок беруть участь у фестивалях і конкурсах, завойовують призи, їх демонструють у різних країнах. На кінофестивалі "Відкрита ніч", що проходить у Києві 11 років, презентують вітчизняні україномовні стрічки. Уже зросла критична маса молодих кінематографістів. Але українському фільму потрапити на вітчизняний екран майже неможливо.

На думку Юрія Іллєнка, це тому що майже всі кіноекрани в Україні належать американським і російським прокатникам. А вони обслуговують інтереси насамперед свого виробника. Цим і визначається репертуар кінотеатрів.

— Ми живемо в умовах блокади українського кіно всіма засобами масової інформації, відеопрокатом, відеовиробництвом, — продовжує режисер.

Водночас голова Державної служби кінематографії Ганна Чміль, 57 років, не вважає ситуацію безнадійною. Розповідає, що фільм "Богдан-Зиновій Хмельницький" вже вийшов на екрани, нині готують відеодиски. У серпні в кінотеатрах з"явиться "Владика Андрій" Олеся Янчука, наприкінці жовтня — "Прикольна казка" Романа Ширмана. До кінця року вийдуть нові стрічки Романа Балаяна, Кіри Муратової, Ігоря Подольчака.

Водночас Ганна Чміль зауважує:

— Для повноцінного національного кінопроцесу потрібно щорічно виробляти 60–80 повнометражних фільмів. Для цього треба 500–600 мільйонів гривень. А на 2008 рік, наприклад, виділено 51 мільйон. Фільми, які виробляються у нас за державної підтримки, можна порахувати на пальцях. Ще виходить кілька комерційних стрічок.

Найбільшим здобутком України в Каннах є "Золота пальмова гілка" за короткометражний фільм "Подорожні" Ігоря Стрембицького. Цю найвищу нагороду фестивалю він отримав 2005 року.

Зараз ви читаєте новину «Кіно в Україні контролюють американці й росіяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути