четвер, 23 грудня 2021 07:05

Кількість прихильників святкування Різдва 25 грудня зростає

— Українці впродовж 10 років у більшості можуть перейти на святкування Різдва 25 грудня. А далі подивимося. Це важко передбачити, — каже митрополит Православної церкви України 42-річний Епіфаній в інтерв'ю "Радіо Свобода".

— Я підтримую перехід на святкування за новоюліанським календарем. Але це має відбутися поступово. Зараз 25 грудня храми будуть порожні, а 7 січня — повні. Це пов'язано з нашими традиціями. Цього року немає активної хвилі обговорення святкування Різдва, як у попередні два. Я не проти переходу. Але треба діяти мудро. Ми покликані проводити просвітницьку роботу. Ми святкуємо 25 числа, просто за різними календарями. Цю помилку треба виправити.

7 січня українські православні церкви, а також Українська греко-католицька святкують Різдво Христове за юліанським календарем — так званим старим стилем, за яким і Новий рік наступає 14 січня. Римо-католицька церква, більшість протестантських і православних церков світу відзначають 25 грудня за сучасним григоріанським календарем, який ще має назву новоюліанський. В Україні з 2017 року 25 грудня — офіційний вихідний.

— У вірян поки що негативне ставлення до святкування Різдва 25 грудня, — каже релігієзнавиця Людмила ФИЛИПОВИЧ, 65 років.

— Самі предстоятелі церков не проти. Свого часу й Володимир Сабодан (колишній предстоятель Російської православної церкви в Україні. — ГПУ), і патріарх Філарет казали: "Ми до цього готові, але віряни — ні". Треба враховувати релігійну свідомість представників східнохристиянської традиції. На відміну від західної, більш модернової, — вона консервативніша. Втім ми не знаємо, як реагували люди, коли у XVI столітті папа Григорій ХІІІ запровадив новий церковний календар. Треба продовжувати говорити про це. Раніше ніхто й не порушував цієї теми. Слід роз'яснювати, в чому необхідність таких змін. Але людина до останнього триматиметься за звичне. Активних і готових сприймати нове завжди не більш як 5 відсотків. РПЦ в Україні ніколи не перейде на новий календар, бо дотримується традицій, що походять з Москви.

Та є тенденція до зростання кількості прихильників нового календаря. Особливо серед молоді. Вона розуміє, що це умовні дати й безболісно сприйме новий день святкування. Звісно, що краще відзначити 25 грудня, а не розтягувати "український Рамазан". Хоча один священник з Канади колись казав, що тамтешні православні свідомо не перейшли на новий календар, бо таким чином зберігали самобутність. У цьому питанні зустрічаються дві тенденції — глобалізація і традиціоналізм. За другим стоїть прагнення зберегти якісь локальні особливості.

Святкування Різдва не вирішується урядовим актом. Приймати рішення має церковний Синод. Це не державна справа. Але, визнавши 25 число вихідним днем, уряд виявив повагу до християн західного обряду.

Зараз ви читаєте новину «Кількість прихильників святкування Різдва 25 грудня зростає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути