четвер, 05 липня 2007 18:08

Як ви вступали до вузу?

Розпочинаються вступні іспити до вищих навчальних закладів.  Складання екзаменів — завжди інтрига, хвилювання, курйозні випадки. Зазвичай ці кілька літніх тижнів запам"ятовуються на все життя. То як ви складали вступні іспити?




Євген ДУДАР, 73 роки, письменник:

— Спочатку я вступав до театрального інституту. На одному з іспитів треба було прочитати вірш. Я обрав твір Максима Рильського, лаяв фашистів. Але перестарався і провалив іспит. Але потім при вступі на журналістику мені поталанило. Треба було складати іспит з німецької мови, а я пам"ятав нею лишень дві фрази. Все інше, що вчив у школі, позабував у армії. Дуже переживав. Але в день іспиту стало відомо, що його скасували взагалі! Наступного року, до речі, знову ввели. Так що мені поталанило.




Ніна МАТВІЄНКО, 58 років, співачка:

— Я складала іспити на філологічний факультет Інституту літературознавства та етнографії. У пам"яті — іспит з літератури. Добре знала білет по творах Михайла Коцюбинського — образ Маланки із "Фата Моргана". І витягнула саме його, стрибала до стелі від радості. Дуже раділа, що вступила. Бо в нашій родині було аж одинадцятеро дітей, і тільки я одна вчилася у вузі. Для мене це було важливо. Ще тремтіла від переляку, коли складали французьку. Досі пам"ятаю цю жінку-викладачку, яка до того працювала у Франції. Вона була дуже гарна, красиво вдягнена. Ну, й коли латину складала... Треба було вивчити напам"ять сто латинських висловів. Це було важко. Та потім, коли вже зустрічалася зі своїм майбутнім чоловіком, навіть склала для нього латиною цілий вірш.




Іван МАЛКОВИЧ, 46 років, поет і книговидавець:

— Вступав два рази — спочатку до музичного училища, потім до університету. Пам"ятаю, колега попросила мій конспект — я їй позичив. Але скористатися вона так і не змогла — у мене був жахливий почерк. Ще пам"ятаю, коли складали іспит із зарубіжної літератури, викладач помилково поставив мені "четвірку" — замість іншого студента! Ледь не зіпсував всю картину. Та потім виправив. А взагалі ці іспити в мене ні з чим смішним не асоціюються. Від них завжди були тривога та переляк. Особливо боявся історії КПРС.




Катерина ВАЩУК, 60 років, заступник голови Народної партії:

— У мене три дипломи, і всі "червоні". Вступні іспити пам"ятаю в усіх трьох вузах. Починала із сільськогосподарського технікуму. Більш за все боялася екзамену з математики. Трапилася така складна задача, що не могла розв"язати. Але уявила обличчя та сльози мами, коли прийду додому й скажу, що провалилася. Це додало мені сил, і я, врешті, склала математику на "відмінно". Потім уже в інститут складала лише один іспит. Там курйозів не було, успішно склала, не списувала. А крім аграрної освіти, я ще й педагог-історик.




Василь ВОВКУН, 50 років, режисер:

— Найбільш курйозний випадок стався зі мною, коли віз документи до Київського державного інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого. Мав бути складний іспит з мови. Треба було розказувати якісь новели, байки. Зайшов, а до мене підходить якась жіночка. Запитує, що шукаю. Пояснив. Вона запрошує зайти до аудиторії, просить щось прочитати. А після цього каже: вас прийнято. Вже потім дізнався, що це була відомий педагог Валентина Зимня. Вона тоді очолювала приймальну комісію інституту.

Зараз ви читаєте новину «Як ви вступали до вузу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути