вівторок, 11 червня 2013 07:30

"Йде свідома дискредитація "Батьківщини" Яценюка й Тимошенко"

Влада почала нейтралізацію політичних супротивників на майбутніх президентських виборах. Головна ціль — партія "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

На парламентських виборах ця політична сила на чолі з Юлією Володимирівною та Арсенієм Яценюком набрала найбільшу кількість опозиційних голосів. За рік союзу двох політичних команд "Батьківщини" та "Фронту змін" у них склався спільний електорат. Більша частина виборців Тимошенко готові голосувати за Яценюка, і навпаки, його прибічники — за Юлію Володимирівну, стверджують соціологи.

Зараз Тимошенко є основним кандидатом у президенти від "Батьківщини", де не полишають надій на її швидке звільнення. Як відомо, обов'язковою умовою підписання Угоди про асоціацію з Україною Євросоюз висунув звільнення Юлії Тимошенко. А Європейський суд з прав людини визнав її арешт незаконним та політично вмотивованим.

Попри ув'язнення Юлія Тимошенко виходить до другого туру з Віктором Януковичем, за даними недавнього опитування Центру Разумкова та фонду "Демократичні ініціативи". А в разі її недопущення до виборів  Арсеній Яценюк отримує результат, зіставний з Віталієм Кличком і теж має добрі шанси вийти до другого туру.

У підтримці Яценюка Юлією Тимошенко сумніватися не доводиться. Адже саме вона ініціювала об'єднання "Батьківщини" й "Фронту Змін" і запропонувала Арсенієві Петровичу очолити фракцію "Батьківщини" в парламенті. Разом вони запланували злиття своїх політичних сил в одну партію. Не виключено, що цього тижня відбудеться об'єднавчий з'їзд. Це гарантуватиме єдиного кандидата від них на президентських виборах.

Ще наприкінці минулого року "Батьківщина" назвала Тимошенко своїм кандидатом і зробила це за ініціативи Яценюка, який стримав свої амбіції. Втім, зрозуміло, що він залишається резервним кандидатом від "Батьківщини", адже є висока ймовірність того, що Янукович не допустить Тимошенко до участі у виборах.

Що ближче до об'єднавчого з'їзду, то активніше влада намагається дискредитувати Яценюка. Так, минулого тижня "регіонали" вибили з лав опозиції ще двох депутатів, зробивши їх "тушками". Це Володимир Купчак і В'ячеслав Кутовий. "Тушкуючи" нардепів, влада намагається відвернути виборців саме від "Батьківщини". Мета — розвалити найбільшу опозиційну фракцію і дискредитувати її голову.

Нардеп 30-річний Валерій Лунченко розповів журналістам, що за вихід із фракції йому обіцяли спочатку $3 млн, а згодом — $5 млн:

— Я сказав своє чітке "ні". Думаю, щодо тих людей, які сьогодні все ж таки зламалися під тиском і під спокусою цих коштів. Крім грошей, там були й інші важелі, які спонукали до цього кроку.

— До мене теж підходили з такою пропозицією, — говорить 41-річний Василь Гладій. — Було сказано: "Ми сьогодні не працюємо з іншими опозиційними фракціями, ми працюємо з вами, тому що стоїть завдання "підставити" Яценюка.

Ользі Сікорі, обраній в окрузі №85 на Івано-Франківщині від Об'єднаної опозиції, пропонували гроші в грудні 2012-го. За вступ у фракцію Партії регіонів — $6 млн, за невходження в "Батьківщину" — $2 млн.

Таким чином "регіонали" провокують невдоволення всередині фракції "Батьківщина". Для Яценюка зараз важливо вистояти під шквалом критики й тягарем особистої відповідальності. Піти у відставку на фоні скандалу з "тушками" означало би грати за сценарієм влади.

— Йде свідома дискредитація і "Батьківщини", і Яценюка, і Юлії Тимошенко, — вважає політолог 53-річний Олексій Гарань. — Проте, я не виключаю, що пізніше можуть так само переключитися на Кличка. Просто зараз ми бачимо різницю в підходах Банкової до цих політичних сил. Тобто УДАР Кличка вона зображує як монолітну, конструктивну опозицію, а проти Яценюка ведеться цілеспрямована атака.

Зараз ви читаєте новину «"Йде свідома дискредитація "Батьківщини" Яценюка й Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути