Ексклюзиви
середа, 07 листопада 2007 17:45

Із Путіна не можна сміятися, а Сталіна слід поважати

У Росії заборонили анекдоти про президента Володимира Путіна. Мені у зв"язку з цим пригадалася журналістська тусовка кількарічної давності, на якій заговорили про мою книжку "Козюльки".

Вона значною мірою складалася з політичних епіграм, а на тусовці був білоруський журналіст. Коли він відкрив книжку, то першою фразою було: "У нас би ти вже сидів!". Річ у тім, що вона починалася епіграмою на тодішнього президента Леоніда Кучму. Я тільки поблажливо усміхнувся, адже сприймав Білорусь із її кумедним і страшним водночас Лукашенком як суцільний анекдот. Тоді мені здавалося, що країна, яка прагне бути цивілізованою, не може забороняти сміятися з політичних діячів.

І ось Федеральна служба безпеки визнала анекдоти про президента Росії та його партію "Єдина Росія" "незаконною агітаційною діяльністю". Це була реакція на публікацію анекдотів "від Зюганова" в газеті "За народную власть!". На думку ФСБ, "Єдина Росія", "Справедлива Росія" і президент Путін згадані в них у некоректній формі. Головний комуніст РФ звернувся до феесбешників зі сподіванням, що у них є почуття гумору. Це той рідкісний випадок, коли я підтримав би червоного лідера — бо сьогоднішнє російське ФСБ, схоже, починає перевершувати сталінське НКВС.

Учити дітей ви будете так, як потрібно Росії

З Росії надходять й інші схожі новини. Наприклад, що близькі до Кремля структури розробили рекомендації для авторів підручників історії. Рекомендується, зокрема, називати Йосипа Сталіна найуспішнішим радянським керівником, а багатомільйонні репресії виправдовувати необхідністю побудови великої держави. Один з авторів цих рекомендацій Павло Данилін так відповів учителям, котрі критикували підготовлений ним документ: "Учити дітей ви будете по тих книгах, які вам дадуть, і так, як потрібно Росії. Від скверни треба очищатися. А якщо не виходить, то очищати насильно".

Вінцем усього цього є лист чотирьох російських мистецьких діячів на чолі з режисером Микитою Михалковим. Він "від імені всієї художньої спільноти Росії" звертається до Володимира Путіна із закликом залишитися на третій президентський термін. Це при тому, що такий заклик суперечить конституції країни. І це пише автор чудового фільму "Стомлені сонцем", у якому йдеться про моральні й фізичні страждання росіян за часів сталінських репресій.

Схоже, в Росії знову починає панувати одна людина, щось на зразок царя. Одна ідеологія й одна винятково правильна точка зору. Дуже показово, що рішення про заборону анекдотів про Путіна було ухвалене не судом, а саме спецслужбою. Бо тільки в тоталітарній державі спецслужби грають роль судів.

Зараз ви читаєте новину «Із Путіна не можна сміятися, а Сталіна слід поважати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути