середа, 09 листопада 2011 06:45

"Хару сприймали як чужорідне тіло"

Нардеп-"регіонал" 64-річний Василь Хара подав у відставку з посади голови Федерації професійних спілок.

— Хару ще не так давно обрали на чергову каденцію. Однак протягом останнього року над ним згущувалися хмари. А в останні місяці дострокова відставка сприймалася як неминуча подія, — коментує політолог Михайло Басараб, 34 роки.

По-перше, Василь Хара так і не став "своїм" у самій Федерації профспілок. Сприймався як "парашутист", чужорідне тіло. Внутрішньою ситуацією не володів, ігнорував негласний профспілковий етикет, бо не походить з цього середовища. А це специфічний, консервативний колектив, здебільшого сформований в часи Радянського Союзу. Хара поводився як авторитарний керівник.

По-друге, з прізвищем Хари було пов'язано багато майнових скандалів. Федерація володіє десятками привабливих об'єктів на узбережжях Чорного й Азовського морів, у Карпатах та в інших рекреаційних зонах. За найскромнішими оцінками експертів, сумарно цей майновий комплекс коштує понад 10 мільярдів гривень. В останні роки у пресі поширювалися повідомлення щодо сумнівного відчуження профспілкового майна. Головним фігурантом цих новин був Василь Хара. Це також підмивало авторитет голови федерації.

По-третє, Федерація профспілок — багатомільйонна організація, яка має вплив на призначення керівництва державних фондів соціального страхування. Усе це вкупі привабливий куш для потужних політичних і бізнесових груп. Зараз розпочнеться запекла боротьба між ними за посаду голови федерації. Відомо, що за профспілки боротимуться фінансово-політичні групи Дмитра Фірташа, Андрія Клюєва, Андрія Деркача та інші. Бажання потужних гравців прибрати до рук крісло голови ФПУ також сприяло падінню Хари.

Якби Федерація профспілок не мала майнового комплексу, що у значній мірі дістався їй у спадок від СРСР, не мала стосунку до державних фондів соціального страхування, була б "голою" громадською організацією, як і сотні інших, то жодного ажіотажу відставка її голови не створила б.

Зараз ви читаєте новину «"Хару сприймали як чужорідне тіло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути