пʼятниця, 30 березня 2018 07:05

Німеччина дозволила будівництво газопроводу в обхід України

Федеральне відомство із судноплавства і гідрографії Німеччини дало дозвіл на будівництво "Північного потоку- 2" в економічній зоні країни в Балтійському морі. Ідеться про газопровід до цієї держави з Росії в обхід України.

Потрібні ухвали ще трьох країн — Фінляндії, Швеції та Данії. Якщо проект реалізують, Україна втратить щорічний прибуток у $2 млрд за транзит російського газу до Європи.

Польща, країни Балтії й Данія стверджують: "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від Газпрому. Проти будівництва газопроводу виступають США. Західні компанії, що братимуть участь у проекті, потраплять під санкції Вашингтона. Закон про це підписав президент Дональд Трамп 2 серпня 2017-го.

— Якщо Данія відмовить, Газпром плануватиме маршрут газопроводу так, щоб не заходити на її територію, — каже експерт з енергетичної безпеки 34-річний Андріан Прокіп. — У Швеції та Фінляндії немає застережень. Шведи співпрацюють з Росією — постачають обладнання. Фіни теж надають деякі матеріали.

Інша проблема Газпрому — прийняті Єврокомісією поправки, які передбачають регулювання газових угод. Раніше під такий контроль підпадали лише газопроводи в межах ЄС і на території двох чи більше країн. Зараз — ще й ті, що заходять в Євросоюз із території третіх держав. Тому позиція, наприклад, Польщі теж враховуватиметься. Це затримає будівництво. Запуск газопроводу може відбутися не 2020 року, як планувалося, а 2022-го.

"Німецькі лідери повинні відповісти за те, що називають "Північний потік" суто економічним проектом. Він має надзвичайні наслідки у сфері політики. Виключно негативні для європейської безпеки. Канцлер Німеччини Ангела Меркель це знає. Відповіддю Заходу на отруєння Скрипаля (4 березня в британському місті Солсбері отруїли колишнього полковника російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньку. Поліція знайшла сліди нервово-паралітичної речовини, яку виготовляють у Росії. — ГПУ) має стати закриття проекту "Північний потік", — написав у "Твіттері" Майкл Карпентер, колишній радник віце-президента США.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина дозволила будівництво газопроводу в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути