Ексклюзиви
вівторок, 24 вересня 2019 07:05

Європі потрібен газ. Можуть натиснути на Україну"

Автор: REUTERS
  Генеральний директор ”Нафтогазу” Андрій Коболєв (перший зліва направо) й міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель (третій) ідуть зі штаб-квартири Комісії Європейського Союзу після газових переговорів. 19 вересня 2019 року, Брюссель, Бельгія
Генеральний директор ”Нафтогазу” Андрій Коболєв (перший зліва направо) й міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель (третій) ідуть зі штаб-квартири Комісії Європейського Союзу після газових переговорів. 19 вересня 2019 року, Брюссель, Бельгія

— Домовилися, що майбутній контракт щодо транзиту газу з Росії до Євросоюзу через Україну ґрунтуватиметься на енергетичних правилах ЄС. Ми пояснили Москві, як Київ упроваджуватиме їх, — каже президент Єврокомісії 53-річний Марош Шефчович за підсумками переговорів 19 вересня в Брюсселі. В них взяли участь представники Єврокомісії, російського та українського урядів, Газпрому та Нафтогазу. Вдруге домовилися зустрітись у жовтні.

Чинний транзитний кон­тракт України з російським Газпромом уклали 2009-го на 10 років. Його дія завершується 31 грудня. РФ прагне максимально скоротити транзит свого газу через українську територію. Для цього будує "Північний потік-2" — газопровід до Німеччини в обхід України. Київ домагається підписання нового транзитного контракту на 10 років.

— Переговори були конструктивні, сторони почули одна одну, — сказав після зустрічі міністр енергетики і навколишнього середовища України Олексій Оржель, 35 років.

— Росія готова працювати за європейським законодавством і бронювати українські газотранспортні потужності з 1 січня 2020-го, — говорить міністр енергетики РФ Олександр Новак, 48 років. — Але немає гарантій, що Київ устигне впровадити європейські правила вчасно. Ми пропонуємо Україні подовжити діючий контракт або підписати додаткову угоду до моменту, коли буде готова нормативна база.

— Ця зустріч — дипломатичні реверанси. Усі говорять про вдалі переговори. Але ніякої письмової угоди не підписали, — сказав експерт з енергетики 56-річний Михайло Гончар в ефірі телеканалу "Рада".

— Минулого тижня Європейський суд обмежив використання газопроводу "ОПАЛ", що є продовженням уже існуючого "Північного потоку-1". Це зменшує його потужність наполовину. Під тиском цих обставин Москва змушена поводитися конструктивно. Але це не означає, що її стратегічний підхід змінився.

РФ робить ставку на зміни в Європарламенті. Там пройшли вибори і 1 листопада почне діяти нова Єврокомісія. Кремль сподівається на її лояльність.

Газпром пропонує нам короткострокові домовленості щодо транзиту. Проте з європейськими клієнтами у росіян контракти на довгий термін. Не хочуть підписувати з Україною угоду на 10 років. Але "Північний потік-2" ще не добудували, і Кремль має якимось чином постачати газ європейцям. Хоче тимчасово використати нашу транзитну систему, поки не вирішать ці проблеми.

Україна не може погодитись на короткотермінові контракти. Варто наполягати на десятирічній угоді. За минулим контрактом із Газпромом у нас було прописано 110 мільярдів кубометрів газу на рік. 60 мільярдів кубометрів — мінімум, на який можемо погодитися. Раніше росіяни регулярно недопостачали нам газ. Тож варто наполягати на тому, що будь-які розмови із Газпромом у двосторонньому варіанті можливі тільки після того, як компанія сплатить $2,8 млрд компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу.

— Європі конче потрібен російський газ. Наближається зимовий сезон. Можуть натиснути на Україну, щоб ми погодилися на невигідний кон­тракт, — вважає енергетичний експерт Геннадій Рябцев, 46 років.

— Позиція Києва слабка. У Нафтогазі кажуть, що закачали найбільшу кількість газу у сховища за останні сім років — більше 19 мільярдів кубометрів. Але у разі чого не зможемо частково покривати потреби ЄС, якщо Росія перекриє транзит. Кремль кричатиме, що Євросоюз замерзає через Україну. Західні лідери погоджуватимуться.

Зараз ви читаєте новину «Європі потрібен газ. Можуть натиснути на Україну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути