Ексклюзиви
неділя, 05 серпня 2007 18:28

Економіка стає більш незалежною від влади

 

Минулого тижня виповнився рік з дня призначення уряду Віктора Януковича. Прем"єр і його міністри говорять про значні успіхи: подолання кризи в економіці, збільшення внутрішнього валового продукту, підвищення зарплат і пенсій, стабілізацію цін тощо.

— Ніякої кризи рік тому не було, — каже старший економіст Центру "САSE-Україна" Володимир Дубровський, 45 років. — Навпаки, економіка зростала, хоча темпи й знизилися.

На думку експерта, зростання ВВП мало пов"язано з діяльністю уряду. Це результат сприятливої світової кон"юнктури, насамперед високих цін на метал. А пенсії й зарплати збільшилися під тиском опозиції й дострокових виборів. А уряд не планував зростання соціальних виплат.

— Сказати, що цей уряд якимось чином підвищив ефективність економіки, не можна, — продовжує Володимир Дубровський. —  Швидше, це результат того, що бізнес навчився пристосовуватися до будь-якої влади.

Ще різкіше висловлюється народний депутат п"ятого скликання від БЮТу Сергій Терьохін, 43 роки.

— Реальні показники свідчать про впровадження урядом Януковича тупикової економічної ідеології, — упевнений він. — За цією ідеологією, політична система є стабільною, коли влада спирається на обмежене число представників крупного бізнесу. При цьому середній клас не підтримується, оскільки він є джерелом демократії, а отже — можливих суспільних збурень. А збільшення кількості бідних вважається корисним для стабільності влади, оскільки люди стають залежними від урядової допомоги. Тобто міняють свободу на бульйон.

За словами нардепа, за Кабміну Януковича боротьба з бідністю перестала бути пріоритетом урядової політики. Кількість сімей, які отримували субсидії в лютому цього року, у 12 разів більша, ніж 2005-го. Зросли ціни майже на всі продукти харчування, житло, електроенергію, воду, опалення.

Однак громадяни більш оптимістично оцінюють своє життя за рік правління Кабміну під проводом Януковича. Понад дві третини опитаних вважають, що воно не змінилося або покращилося.

— Єдине питання: це відбулося завдяки чи всупереч уряду? — говорить Володимир Дубровський. — Швидше за все, економіка прагне стати більш незалежною від влади. І це добра тенденція.

Зараз ви читаєте новину «Економіка стає більш незалежною від влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути