Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2010 05:02

ЄДАПС створив обладнання для біометричних документів

Автор: фото: ІА ”Наш Продукт”
  Галина Іщенко демонструє власну ID-картку з біометричними даними, зроблену за п’ять хвилин
Галина Іщенко демонструє власну ID-картку з біометричними даними, зроблену за п’ять хвилин

Якщо уряд прийме рішення запровадити біометричні паспорти, консорціум ЄДАПС готовий видавати їх громадянам наступного ж дня. Про це заявив член ради директорів консорціуму Георгій Бейлін.

ЄДАПС презентував обладнання для персоналізації ідентифікаційних документів. Завдяки  ньому за 5 хв. зможуть отримати ID-картку, що відповідає внутрішньому паспорту. Також ЄДАПС готовий запровадити закордонний паспорт найновішого зразку. На відміну від існуючих, документи нового покоління будуть містити безконтактний чіп із такими біометричними даними людини, як відбитки пальців. На ідентифікаційній картці також розміщені цифрове фото і підпис власника. В Європі такі картки отримують усі громадяни з першого ж року життя.

— Документи відповідають останнім вимогам по захисту. На ID-картці є унікальні елементи — рельєфне тиснення у вигляді карти України, захисна голограма, аналогів якої немає ніде у світі. Що стосується чіпових технологій, то цей документ повністю відповідає стандартам Європейського Союзу. І якщо Україна хоче колись-таки домогтися скасування візового режиму з ЄС, вона має ввести біометричні документи якомога раніше, — каже Бейлін.

Винятковість розробок ЄДАПС полягає у створенні повного забезпечення державних документарних проектів.

— Пластикові картки виробляють сотні компаній у світі, програмне забезпечення — десятки, обладнання для захисних елементів виробляють одиниці, а всім разом займається лише ЄДАПС, — говорить член ради директорів. Консорціум створив багатофункціональне обладнання для персоналізації ID-карток, у якому застосував власні напрацювання з лазерного випромінювання.

— Побачивши обладнання на виставці високозахисного друку в Барселоні, топ-менеджери провідних європейських IT-компаній були шоковані. Бо наші розробки по багатьох параметрах перевершують закордонні аналоги. Спеціалісти зрозуміли, що в них на ринку з'явився серйозний конкурент, — каже провідний спеціаліст ЄДАПС Володимир Возний.

На презентації обладнання в Україні спеціалісти ЄДАПС запропонували журналістам отримати персональні ID-картки з фото і записаними на чіп біометричними даними. Для цього потрібно було сфотографуватися, прикласти пальці до отвору спеціального пристрою, який за декілька секунд зчитав папілярний візерунок на пальцях. Отримувач картки мав продиктувати своє ім'я, прізвище і по батькові, а також групу крові. За хвилину картка з красивою голограмою була готова. Щоб визначити особу власника картки, достатньо піднести документ до спеціального "персоніфікатора".

Завдяки ЄДАПС сотні вчених залишилися на Батьківщині

— Ми готові надати наші напрацювання державі безкоштовно. Про це ми чотири рази повідомляли у відкритих листах до відповідних інстанцій. Ми навіть встановили обладнання в центрі пришвидшеної видачі паспортів у Бортничах Київської області. І якщо на те буде політична воля, ми вже завтра можемо за власний рахунок встановлювати обладнання і починати видачу нових паспортів. За місяць, думаю, охопимо всі територіальні підрозділи, де видають паспорти в Україні. Державі це не коштуватиме ні копійки. Заробіток компанії забезпечуватимуть документи. Наприклад, собівартість ID-картки в Німеччині — 28 євро. Наш більш захищений документ коштуватиме у два рази дешевше, — продовжує Бейлін. Він зазначає, що закордонний паспорт з біометричними даними отримав схвалення ICAO — Міжнародної організації цивільної авіації. ICAO визначає ступінь захисту документів для перетину кордонів, щоб забезпечити безпеку польотів і боротьбу з тероризмом.

На сьогодні ЄДАПС поставляє продукцію у 26 країн. 8 листопада Генеральна асамблея Міжнародної організації кримінальної поліції (Інтерпол) затвердила  біометричні проїзні документи для своїх співробітників – паспорт та ID-картку, виробником яких є ЄДАПС. Серед інших масштабних проектів консорціуму — біометричний реєстр населення Кенії. Він містить інформацію про відбитки пальців 20 мільйонів осіб із 38 мільйонів кенійців. Також на обладнанні ЄДАПС здійснюється виробництво водійських посвідчень у Пакистані, де живуть 190 мільйонів людей. Електронні права, розроблені консорціумом, сертифіковані в Євросоюзі.

— Ми працюємо з відбитками пальців і долонь, з біометрикою обличчя у 3D-форматі. Українська компанія залишила позаду багатьох. За час свого існування ми інвестували в українські технології майже 220 мільйонів доларів. Завдяки ЄДАПС сотні вчених залишилися на Батьківщині й не прагнуть виїхати за кордон, — каже член ради директорів консорціуму.

Зараз ви читаєте новину «ЄДАПС створив обладнання для біометричних документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути