вівторок, 29 квітня 2008 15:43

Долар може зміцніти на початку травня

Напередодні Великодніх свят в Україні відбулося чергове зміцнення гривні — як на безготівковому міжбанківському ринку, так і в обмінниках. Причому на міжбанку ситуація для американської валюти була гіршою за кінець березня: тоді за долар давали 4,87 грн, а минулої п"ятниці — 4,75.

Причини зміцнення гривні ті ж, що й у березні, — її дефіцит. Хоча перед святами Нацбанк видавав банкам великі обсяги короткотермінових кредитів — понад 1,3 млрд грн щодня.

У Страсну п"ятницю здавалося, що система повернулася до стану рівноваги. Вранці долар продавали за 4,78–4,85 грн, проте протягом дня українська валюта знову зміцніла ще на кілька копійок — зафіксовано продажі долара і по 4,75. Лише у другій половині дня відбулося повернення на попередній рівень.

Отож, незважаючи на збільшення гривні в банках, курс її на близький до офіційного рівень не повертається. Одна з причин — Великодні свята. Міжбанківський ринок не працює, а кошти, передусім гривневі, потрібні. Наприклад за газ, який постачатиметься в першій декаді травня, промислові споживачі мали заплатити до 25 квітня. Можна припустити, що впродовж травневих вихідних розрив між курсами купівлі та продажу валюти залишатиметься значним. На початку травня долар може трішки укріпитися, хоча навряд чи наблизиться впритул до офіційного курсу — 5,05 грн.

Нацбанк не хоче ставати крайнім

Основна нинішня проблема валютного ринку — відсутність правил гри. Коли торік пропозиція валюти значно перевищувала попит на неї і безготівковий курс опускався до 5 грн за долар, Нацбанк викуповував надлишок валюти за цією ціною. Якщо ж був попит на долар — продавав його по 5,06. Тепер НБУ не оголошує для гривні нового, ширшого коридору — але й не дотримується старого. На останньому засіданні Ради НБУ не було ухвалено щодо цього жодного рішення. Формально через те, що на теперішньому коридорі будувався бюджет цього року, і тому для зміни курсу гривні до долара його слід переглянути. Це має вигляд спроби перекласти відповідальність за зміну курсової політики на уряд. 2005 року була протилежна ситуація — тоді Кабмін своєю борговою політикою змусив Нацбанк різко зміцнити гривню. За це багато критикували саме НБУ — уряд Тимошенко залишився в тіні.

Але нині НБУ не хоче ставати крайнім і значною мірою самоусунувся від регулювання ринку. Страждає ж від цього економіка: ніхто не може зрозуміти, якою буде курсова політика. 

Зараз ви читаєте новину «Долар може зміцніти на початку травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути