середа, 19 червня 2019 06:45

"Для України головне — не залишитися осторонь"

Автор: REUTERS
  Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп і перша леді Меланія Трамп, глава Польщі Анджей Дуда з дружиною Аґатою Корн­хаузер-Дудою спостерігають за прольотом винищувачів F-35 на галявині перед Білим домом, Вашингтон, ­12 ­червня
Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп і перша леді Меланія Трамп, глава Польщі Анджей Дуда з дружиною Аґатою Корн­хаузер-Дудою спостерігають за прольотом винищувачів F-35 на галявині перед Білим домом, Вашингтон, ­12 ­червня

— Вітаю вас із цим. У вас прекрасний смак, — каже 12 червня президент США 73-річний Дональд Трамп на прес-конференції у Вашингтоні до польського колеги Анджея Дуди, 47 років. — Польща замовила від 32 до 35 новеньких F-35 (американські винищувачі-бомбардувальники. — ГПУ) останньої моделі.

Того ж дня Трамп і Дуда підписують оборонну угоду в Білому домі. За нею ще тисячу американських військових розмістять у Польщі. На ротаційній основі там їх є майже 4 тис.

— Польща забезпечить базування та інфраструктуру без жодних витрат для Сполучених Штатів, — говорить Трамп. Загальну кількість своїх військових у Європі Штати не збільшать, додає. Натомість сили перекинуть із Німеччини. Її президент США критикував за недостатні витрати на оборону.

Варшаві обійдеться в майже $2 млрд інфраструктура для постійної американської бази, пише "Сі ен ен". Її планує назвати "Форт Трамп".

Протягом 90 днів США приймуть рішення щодо скасування віз для поляків, повідомив також Дональд Трамп. У вересні він збирається з візитом до Варшави.

— Польща відчуває постійну небезпеку через близькість Росії. Вважає, гарантій НАТО недостатньо. Страхується на випадок агресії Кремля, — говорить експерт із міжнародних відносин Олександр Хара, 43 роки.

— Наявність американських військових баз і солдатів у Польщі означає, що США будуть змушені реагувати на агресію проти цієї країни. Не лише говорити про стурбованість, а реально надавати ресурси для захисту. Якщо хочемо партнерства такого ж рівня, маємо показувати, що корисні американцям. Вони не братимуть на себе додаткові ризики, пов'язані з Україною, якщо чітко не розумітимуть мету.

Поляки тривалий час показували повну лояльність до США. Зокрема, на зовнішньополітичній арені. Були присутні в Афганістані. Купують американську зброю, залучають бізнес на свою територію. Польща останнім часом є справжнім форпостом Америки у Європі. З огляду на погіршення стосунків Вашингтона з Парижем і Берліном.

Україна має діяти так само, якщо хочемо гарантій безпеки від США. Треба створювати умови для розвитку американських компаній. Так витіснемо російський бізнес із нашої економіки. Добре, що дали Джавеліни (протитанкові установки. — ГПУ). Але потрібна стратегія купівлі американської зброї. Нам треба авіація, системи протиповітряної оборони. Також можемо залучати військово-промисловий комплекс США і створювати спільні підприємства в Україні.

Американські військові у Польщі посилюють східний фланг НАТО. Для України тепер головне — не залишитися осторонь. Можемо встановити їхні системи сповіщення, засоби ППО й електронної боротьби на своїй території. Так знизимо можливість росіян захиститися від американських військових у Польщі. Це підвищить нашу вагу як держави-партнера.

Зараз ви читаєте новину «"Для України головне — не залишитися осторонь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути