вівторок, 13 січня 2009 17:15

"Дії Ізраїлю є агресією проти іншої держави"

  Ігор Семиволос: ”Правляча партія ”Кадіма” прагне підняти свій рейтинг серед виборців”
Ігор Семиволос: ”Правляча партія ”Кадіма” прагне підняти свій рейтинг серед виборців”

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, 42 роки, вважає, що навіть повна окупація сектору Газа не гарантує Ізраїлю безпеки в майбутньому.

Які причини нинішніх подій у секторі Газа?

— Головною причиною є наближення дострокових парламентських виборів в Ізраїлі. Вони відбудуться 10 лютого. Правляча партія "Кадіма" прагне підняти свій рейтинг серед виборців. Праві партії останнім часом різко критикували уряд за лібералізм у стосунках із радикальною палестинською організацією ХАМАС. Отож потрібно було провести показову операцію, щоб продемонструвати рішучість. Але якщо вона не закінчиться за тиждень-два і бойові дії затягнуться, ефект для уряду може бути зворотній. Ізраїльська громадська думка мінлива.

З іншого боку, Ізраїлю потрібно забезпечити такий режим Палестинської автономії, який унеможливлював би контрабанду зброї чи складових до неї. Насамперед, устаткування для монтажу ракетних установок. Вважається, що частина незаконних поставок озброєння здійснюється через єгипетський кордон. Раніше Єгипет прохолодно ставився до намірів Тель-Авіва посилити прикордонний контроль і закривав очі на існування контрабанди. Тепер Ізраїль хоче примусити Каїр до дій, лякаючи його біженцями з Гази і дестабілізацією ситуації загалом.

Зрештою, Тель-Авіву треба послабити ХАМАС. Повністю знищити його не вдасться.

Чи можна порівняти нинішні дії Ізраїлю з війною Росії в Чечні?

— Із точки зору міжнародного права Чечня є частиною Російської Федерації. Тому боротьба чеченців за незалежність кваліфікується як сепаратизм.

Щодо сектору Газа, то це територія іншої країни. 1947 року ООН ухвалила рішення про утворення двох держав — Ізраїлю та Палестини. Тому нинішні військові дії з боку Тель-Авіва — це фактично агресія і вторгнення на територію іншої країни.

Чому Ізраїль не виконує рішення Ради Безпеки ООН про негайне припинення вогню?

— Бо, на думку Ізраїлю, це не гарантує безпеки його південних міст. Але, насправді, ключем для вирішення цієї ситуації є не рішення Ради Безпеки, а доволі складний і закулісний переговорний процес за участі США з метою тиску на Єгипет.

Але ж керівництво Єгипту саме запропонувало врегулювати конфлікт?

— Так, проте пропозиції Каїру не до кінця влаштовують Ізраїль. Бо в них немає механізму гарантій щодо припинення контрабанди зброї і посилення прикордонного контролю.

Чи гарантує ця військова операція безпеку Ізраїлю в майбутньому?

— Звичайно ні. Навіть повна окупація сектору Газа цього не забезпечить. Питання набагато ширше — це повне врегулювання близькосхідного конфлікту. А воно можливе тільки за виконання резолюції Ради Безпеки ООН про повернення Ізраїлю до кордонів 1967 року.

Тоді в ході агресії проти палестинців він захопив Синайський півострів, сектор Газа, західний берег річки Йордан, Східний Єрусалим і Голанські висоти. 1981 року на них було незаконно поширено ізраїльське законодавство. Узагалі, з часу створення Ізраїлю жоден його уряд офіційно не визначав кордонів держави, що і призводить до постійного захоплення інших територій.

Зараз ви читаєте новину «"Дії Ізраїлю є агресією проти іншої держави"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути