четвер, 22 березня 2007 16:44

Чи впорається Арсеній Яценюк?

Призначення на посаду міністра закордонних справ Арсенія Яценюка здивувало багатьох. Досі він жодного стосунку до дипломатії не мав. За освітою Яценюк юрист і економіст. До того ж, йому лише 32 роки — у такому віці навіть кадрові дипломати мріяти не можуть про міністерське крісло. Чи впорається Яценюк на новій посаді самостійно? Чи буде лише номінальним міністром, а фактично керуватиме хтось із його заступників?




Кость Бондаренко, 37 років, директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна:

— В Арсенія Яценюка краще виходило б займатися юриспруденцією чи економікою. Проте в нього сильний характер. Він — людина різка, самостійна в прийнятті рішень. Яценюк не терпітиме людей, які втручатимуться в процес його керівництва МЗС. Він не любить "сірих кардиналів".




Олександр Дергачов, 56 років, політолог:

— Президент не ризикував, коли висував Арсенія Яценюка на посаду глави МЗС. Адже у цьому відомстві на ключових напрямках залишаються професійні дипломати. Яценюк же — просто політична фігура. Президент ухвалюватиме рішення, Яценюк утілюватиме їх у життя.

Та й дійти згоди з урядом в економічній сфері новому керівникові МЗС як економісту буде легко. Він професійно аналізуватиме різні інтеграційні проекти держави, з економічного погляду підходитиме до відносин України з Євросоюзом та Росією.




Олександра Кужель, 53 роки, президент аналітичного центру "Академія":

— В Арсенія Яценюка є дві основні якості — порядність та професіоналізм. Його порядність було помітно під час роботи в Нацбанку. Він швидко сприймав нову інформацію та розв"язував проблеми, з ним легко спілкуватися. Усе це знадобиться йому на новій посаді. Як державний менеджер він — професіонал. Та в дипломатії йому буде зараз тяжко. Треба брати сильних заступників, наприклад Михайла Рєзніка, колишнього посла України в США. Зрештою, Яценюк швидко навчиться дипломатичним навичкам.




Володимир Корнілов, 39 років, голова української філії російського Інституту країн СНД:

— Арсеній Яценюк здатен займатися будь-чим, тільки не зовнішньою політикою. У нього немає дипломатичної освіти та досвіду. Оцінити його як дипломата можна було хоча б за його відповідями з трибуни Верховної Ради перед голосуванням з його кандидатури. В очі кидалося, як він "плаває" в сфері дипломатії. Він — талановитий кризовий менеджер у фінансовій сфері. Хоча гірше, ніж було при Тарасюкові, не буде навіть при непрофесіоналі.




Зоя Гамура, 50 років, журналіст:

— Яценюк впорається. У нього є всі потрібні якості, якими має володіти міністр. Він ерудований, гарно вихований, має високий інтелект та глобальне мислення. Яценюк — високоосвічена, розумна людина, тому швидко навчиться новому. До того ж, у нього під рукою буде ціла команда професійних дипломатів, які допомагатимуть. Той же Борис Тарасюк чи Володимир Огризко не відмовлять у професійній пораді.

Зараз ви читаєте новину «Чи впорається Арсеній Яценюк?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути