пʼятниця, 09 червня 2017 05:50

Боротьба з корупцією все більше перетворюється на імітацію

Між керівниками Національного антикорупційного бюро і Спеціальної антикорупційної прокуратури — черговий конфлікт.

Приводом став опис одного дня роботи керівника бюро виданням "Українська правда". Серед іншого розказали, як Артем Ситник обговорює за закритими дверима із главою Ради громадського ­контролю НАБУ Олексієм Гриценком конфіденційну інформацію про вручення детективами бюро підозри колишньому депутату Миколі Мартиненку. А за кілька годин — коли підозру ще не вручили — Гриценко у "Фейсбуку" розголошує про це всім і кожному.

Головне тут — різкі "наїзди" Ситника на САП і її главу Назара Холодницького. Коментуючи пропозицію об'єднати два відомства, він заявив: "Тоді, боюся, метастази САП проникнуть у НАБУ". Мовляв, це вибіркове правосуддя, а то й корупція: "Тут бачу докази, а тут не бачу". Так жорстко Ситник говорив не про корупціонерів у міжнародному розшуку, а про власного процесуального керівника.

У відповідь Холодницький в інтерв'ю звинуватив Ситника в надмірному піарі і розголошенні таємниці слідства: "Ми розповідаємо про витік інформації — із СБУ, судів. А виявляється, він у іншій площині". Нагадує: слідчі без прокурора не мають права повідомляти будь-які відомості.

"А в нас дурна традиція — ще людина не затримана, слідчі дії в кращому випадку тільки почалися, в гіршому — навіть не починалися, а вже про це всі говорять. Будуємо правову державу чи знімаємо серіал "Коломбо"?" — каже Холодницький. Працювати у спарених відомствах поки що не виходить.

Це не перший випадок публічного обміну "люб'язностями" антикорупційних органів. Сюжет про злив інформації з НАБУ і звинувачення в цьому від глави САП безкінечно повторюється.

У вересні торік Ситник отримав від Холодницького публічного прочухана, коли "спустив на гальмах" перевірку придбання квартири народним депутатом, партнером бюро Сергієм Лещенком. Попри припис антикорупційної прокуратури, справу не внесли до реєстру досудових розслідувань. Однак тоді Холодницький не пристав на позицію критиків НАБУ. Ті заявляли: Ситник, попри іміджеві втрати для бюро, "відмазав" Лещенка. А згодом за тією ж схемою — і Світлану Заліщук з її елітним житлом.

Тоді ж Холодницький нарікав, що він особисто заборонив розголошення будь-якої інформації слідства у справі "чорної бухгалтерії" Партії регіонів. А вона стала відома всьому світу.

Не дарма Холодницький згадав про серіал. Можливо, він — про глибокі почуття двох "міцних антикорупційних професіоналів". А сюжетна лінія готова: керівник САП озвучує факти непрофесійної роботи бюро, невиправданого надання його керівництвом службової інформації. При цьому сам чи то не хоче, чи то не може зламати таку практику. Тож боротьба з корупцією в Україні все більше перетворюється на її імітацію.

Піар у роботі "нових антикорупціонерів" тісно переплівся з політикою. Про це неофіційно говорять і в європейських посольствах. Цікаво, що думають про це їхні американські донори?

Зараз ви читаєте новину «Боротьба з корупцією все більше перетворюється на імітацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути