вівторок, 01 червня 2010 01:45

Білоруси краще захищають національну культуру

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Депутати від Партії регіонів пропонують вилучити із Закону "Про телебачення і радіомовлення" обов"язкову норму про 50% української музики в радіоефірі. Як це вплине на роботу радіостанцій, розповідає член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України Віталій Шевченко, 57 років.

Як забезпечується норма Закону про 50 відсотків української музики в ефірі?

— Про це можна сказати лише з іронією. Наші мовники трактують пробіли в законодавстві на свою користь. Національним музичним продуктом вважають всі твори, створені українцями будь-якою мовою. Тож, до них зараховують і пісні груп із Росії, у складі яких є барабанщик з українським паспортом, і музику, створену, зведену або випадково вперше виконану на території України. Також твори тих, хто народився, але давно не живе в Україні.

Чи потрібно в Законі чітко прописати, що квота стосується саме україномовної музики?

— Так, краще конкретизувати і закріпити законодавчо. Це допоможе національній культурі. Бо в нас працює "правило дурака": якщо точно не напишеш, то людині неможливо доказати, що треба робити саме так.

Кому вигідне вилучення квоти?

— Є таке поняття, як ротація пісень. Продюсери виконавців платять гроші за певну кількість "прокруток" пісні в ефірі. Для того, щоб ставити в ефір більше проплачених пісень, власники телерадіокомпаній зацікавлені зняти обмеження на ротацію закордонних виконавців. Наприклад, російських. Адже російський ринок потужніший, багатший, ніж український. Нелегальні прибутки українських власників ТРК зростатимуть.

Коли Анастасія Приходько заспівала на Євробаченні куплетик українською, то це стало предметом дискусії у Державній думі

Що буде з ефірами, якщо законопроект приймуть?

— Їх захлисне російська масова культура. Не потрібно навіть відчиняти двері — вона і так лізе у всі щілини. Вилучати українське будуть навіть ті керівники, які цього не хотіли б. Російська маскультура просто підімне їх під себе. А деякі з них взагалі плюють на нашу культуру, вони навіть не українці, звідкись поприїжджали і опікуються місцевими ЗМІ.

Чи є практика введення обов"язкових музичних квот в інших державах?

— Навіть білоруси, яких часто сварять за те, що вони погано захищають національну культуру, мають 60-процентну квоту на білоруський продукт в ефірах. Росіяни взагалі не цураються навіть того, щоб із записаних концертів вирізати і викидати неросійське. Коли Анастасія Приходько заспівала на Євробаченні куплетик українською, то це стало предметом дискусії у Державній думі.



Умови для українського шоу-бізнесу стануть жорсткішими


— Вилучення вимоги про 50 процентів української музики творчо розв"яже руки людям, які роблять музичні ефіри. Це урізноманітнить програми. А якісна українська музика і так потрапляє в ефір, з квотою чи без неї. Якщо ж зобов"яжуть транслювати 50 відсотків україномовної музики, то всі радіо стануть однаковими. Будемо змушені просувати в ефір нездар, які роблять музику "на колінцях", — упевнений 30-річний Андрій Бронін, програмний директор "Народного радіо", що веде мовлення в Києві на частоті 100,5 ФМ.

2005 року працівники радіостанцій підписали з Нацрадою тимчасовий меморандум, пояснює Бронін. У ньому йшлося, що радянські пісні також вважаються національним продуктом, успадкованим від СРСР. Тому зараз більшість радіостанцій виконують вимогу щодо 50-відсоткової квоти.

— Із вилученням квоти умови роботи для шоу-бізнесу стануть жорсткішими, — каже він. — Виживатимуть сильніші із точки зору творчості, продюсування, фінансових можливостей.

Голова наглядової ради "Нашого радіо" 31-річний Богдан Козаченко підтримує ініціативу щодо скасування норми на вітчизняний продукт в ефірі:

— Із введенням цієї квоти більше якісних українських пісень не з"явилося. Захищати українську музику треба іншими способами — через такі проекти, як "Фабрика зірок" або фестивалі "Червона рута". А норму про 50% суто україномовної музики виконати було б неможливо. Більшість українських співаків, орієнтуючись на російський ринок, часто записують пісні російською або повністю переходять на російську.

"Наше радіо" веде мовлення на різних частотах майже у всіх областях України.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси краще захищають національну культуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути