пʼятниця, 02 березня 2018 06:00

"Бандера мав велике політичне чуття"

— Злочин Степана Бандери проти польської держави насправді був тільки один. І про нього ті, що нині в Польщі охоче говорять про бандеризм, зазвичай забувають, — каже 88-річний Ян Ольшевський, прем'єр польського уряду в 1991–1992 роках, в інтерв'ю виданню "Супер Експрес", оприлюдненому 26 лютого.

— Це організований 1934 ро­ку замах на польського міністра внутрішніх справ полковника Броніслава Пєрацького. Суд засудив винуватих, зокрема й Бандеру, до смертної кари. Але ні одного вироку не виконано. І це попри те, що міністр Пєрацький був одним із найближчих соратників Юзефа Пілсудського (перший голова відродженої польської держави. — ГПУ). І це мало дуже добрі наслідки. Бо Бандера зіграв потім незвичайно важливу роль в історії боротьби українців за незалежність.

Президент Польщі 45-річний Анджей Дуда 6 січня підписав закон про заборону пропаганди "ідеології українських націоналістів". Повна назва — закон про "Інститут націо­нальної пам'яті". Він запроваджує штраф і тюремне ув'язнення терміном до трьох років за заперечення злочинів українських націоналістів. На українців зможуть відкривати кримінальні справи навіть за сказане ними в Україні, а не в Польщі. Можливі переслідування за наукові дослідження, які доводитимуть, що польсько-український конфлікт у роки Другої світової війни не був геноцидом поляків.

— Бандера для поляків є малосимпатичною постаттю — його висловлювання про Польщу були дуже неприхильні, — говорить Ян Ольшевський. — Але ця людина не мала нічого спільного з волинським злочином (обопільні етнічні чистки українського і польського населення Українською повстанською армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів під німецьким командуванням і радянських партизанів 1943 року на Волині. — ГПУ).

Ця акція відбулася тоді, коли Бандеру вже ув'язнили німці. Якби він міг тоді ухвалювати рішення, то до злочину на Волині, найімовірніше, не дійшло би. Бандера мав велике політичне чуття і розумів, що після поразки німців під Сталінградом результат війни вже відомий. Й акт геноциду щодо польського населення міг служити тільки одній стороні — радянській. І однозначно дуже шкодив як польській, так і українській справі. Лише ота третя сторона могла з цього тішитися. Бандера би це зрозумів.

— Висловлювання Яна Ольшевського є словами колишнього впливового політика. Серед теперішніх керівників Польщі не знайдеться когось, хто міг би відверто говорити своєму народові часом важку правду про польсько-українські стосунки, — каже директор Українського інституту національної пам'яті 40-річний Володимир В'ятрович.

Зараз ви читаєте новину «"Бандера мав велике політичне чуття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути