пʼятниця, 21 квітня 2017 07:35

Апеляційний суд порушив закон під диктовку НАБУ

Національне антикорупційне бюро незаконно оскаржило рішення суду в "справі Мартиненка".

— Бюро відкриває кримінальні провадження проти суддів. Так змушує виносити незаконні рішення по провадженнях, де немає доказів, — говорить адвокат Петро Бойко, 55 років.

Представляє інтереси колишнього народного депутата Миколи Мартиненка.

— Тисне на суддів близький до бюро нардеп Сергій Лещенко, — продовжує Бойко. — Напередодні судового засідання публічно погрожував їм кримінальними справами. НАБУ шукало можливість не виконувати рішення Солом'янського райсуду столиці. Той визнав протиправною бездіяльність антикорупційного бюро щодо своєчасного закриття провадження від 11 грудня 2015 року стосовно Миколи Мартиненка. Тому в бюро пішли на безпрецедентний крок — незаконно оскаржили рішення суду. Воно ґрунтується на практиці Європейського суду з прав людини, є остаточним та оскарженню не підлягає. Жоден суддя не може навіть розглядати по суті таке звернення НАБУ. Тим паче, його скасовувати.

До переліку суддів, які грубо порушують закон під диктовку НАБУ, крім "ручного" судді НАБУ Бобровника із Солом'янського райсуду, додались і деякі судді Апеляційного суду Києва. Не лише прийняли звернення бюро й Спеціальної антикорупційної прокуратури до розгляду, а й винесли абсолютно незаконне рішення, яке прямо порушує чинне законодавство. Ці судді вийшли за рамки своїх повноважень, здійснюють вибіркове правосуддя. Суд за одних і тих же обставин адвокатам відмовляє, а прокурорів задовольняє — і це стійка тенденція. Захист звертатиметься до Європейського суду з прав людини щодо саботування виконання в Україні рішення суду, яке засновується на практиці ЄСПЛ.

— 2015 року я добровільно відмовився від депутатського мандата. За 15 місяців детективи НАБУ з'ясували: немає жодних доказів моєї протиправної діяльності. Однак керівники бюро Артем Ситник і Гізо Углава керуються політичними мотивами, прагнуть піару та особистої помсти. Не полишають намірів за будь-яку ціну фальсифікувати звинувачення на мою адресу, — говорить Микола Мартиненко, 56 років.

Він звернувся до Верховної Ради, президента й послів "Великої сімки" та Євросоюзу в Україні. Заявив про політичне переслідування, грубі порушення закону та презумпції невинуватості Національним антикорупційним бюро проти нього.

Підозрюваного у вбивствах на Майдані "беркутівця" відпустили з-під арешту

Апеляційний суд Києва відпустив з-під варти колишнього співробітника харківської роти спецпідрозділу "Беркут" Віталія Гончаренка. Його підозрюють у вбивствах активістів Майдану і 33 замахах на вбивство під час розгону учасників Революції гідності.

Гончаренка з трьома екс-бійцями "Беркута" затримали торік у червні в Харкові. Двох із них — Олександра Бєлова та Віталія Гончаренка — звинувачують у вбивстві трьох майданівців 18 лютого 2014-го в Кріпосному провулку. Ще двох — у тому, що вони скинули з колонади двох мітингувальників на вул. Грушевського 20 січня 2014 року. Тоді під вартою опинився лише Гончаренко. 14 квітня стало відомо, що він і троє його колишніх колег — Олександр Костюк, Владислав Мастега, Артем Войлоков — утекли до Росії.

Зараз ви читаєте новину «Апеляційний суд порушив закон під диктовку НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути