четвер, 02 грудня 2021 07:05

"Янукович знову може закликати Путіна ввести війська"

— Якщо припустити, що позов Януковича задовольнять і він оголосить себе законно обраним президентом — зможе впроваджувати різні ініціативи стосовно України. Наприклад, знову закликатиме Путіна ввести війська. Тоді Янукович може стати президентом анклаву, який окупує російська армія. На додачу до вже захопленого. 1918 року таке вже було, — каже політолог Віктор ТАРАН, 43 роки.

Президент-утікач 71-річний Віктор Янукович подав позов до Окружного адміністративного суду Києва проти Верховної Ради України. Оскаржив ухвалу про своє усунення з посади глави держави. Про це 27 листопада повідомив його прессекретар Юрій Кірасір. Назвав антиконституційною постанову ВР від 22 лютого 2014-го про самоусунення Януковича та призначення позачергових виборів президента.

20 лютого 2014-го внаслідок сутичок із силовиками в центрі Києва загинули десятки протестувальників. 21-го люди висунули вимогу відставки Януковича до наступного ранку. Того ж вечора президент залишив резиденцію "Межигір'я" й поїхав до Харкова. Звідти до Криму, й зрештою втік до Росії.

2019-го Оболонський районний суд Києва визнав його винним у державній зраді. Засудив до 13 років ув'язнення. Основою звинувачень стало звернення до російського президента Володимира Путіна 1 березня 2014 року. Янукович попросив його ввести в Україну війська.

— 28 листопада 1918-го Тимчасовий робітничо-селянський уряд України, створений на території Росії, розпочав воєнну агресію проти нашої держави. Лідери Директорії Володимир Винниченко й Симон Петлюра написали в Мос­кву Леніну. А той відповів: "Нас там нет", ми до цього не причетні, це все дії українського радянського уряду, домовляйтеся з ним", — говорить Віктор Таран.

— Росія створює точки тиску на Україну — енергетичну, газову, інформаційну, військову. Позов Януковича — ще одна, яка може запустити вищезгаданий сценарій. Росіяни як імперці вміють одночасно грати на кількох політичних шахівницях. Напередодні ймовірної зустрічі Володимира Путіна з президентом США Джо Байденом це може бути ще один аргумент. Мовляв, є законно обраний президент. Його вигнали через антиконституційний переворот.

Експерти стверджують, що найнебезпечніший для нас період — це кінець січня — початок лютого. Якщо доти Окружний суд винесе рішення, Путін отримає "легітимного" Януковича як козир. Ним можна виправдати введення військ. Використання політиків у екзилі для агресії — звична практика. Адже на Донбасі в Януковича є група підтримки. Яка вважає, що за нього було краще — війни не було, Крим належав Україні, а долар — по 8 гривень.

120 тисяч російських військових на українському кордоні недостатньо для широкомасштабного наступу. Не зможуть захопити Лівобережжя, де живуть 15 мільйонів. Але цих сил достатньо для певних стратегічних завдань. Наприклад, пробити коридор між Кримом та окупованою частиною Донбасу — в бік Новокаховки, Маріуполя й Бердянська. І дати воду на півострів. Або захопити Харків. Росіяни можуть використати симпатиків "рус­ского мира" як колаборантів для поповнення своєї армії та створення окупаційної адміністрації. Як 2014 року. Створення нової маріонеткової республіки на чолі з Януковичем — цілком можливий сценарій. Це може статися, якщо в січні-лютому наступного року Україна погрузне в економічній чи політичній кризі. Цим можуть скористатися наші противники.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович знову може закликати Путіна ввести війська"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути