Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2010 18:26

"Янукович вижав усе, що міг"

  Дані сайта Центральної виборчої комісії
Дані сайта Центральної виборчої комісії

У другому турі виборів Юлія Тимошенко здобула перевагу в областях, що п"ять років тому забезпечили перемогу в третьому турі Вікторові Ющенку. Але теперішній вибір людей не зумовили ідеологічні симпатії. Між Януковичем і Тимошенко немає різниці програмних курсів. Є лише стилістичні й естетичні відмінності, вважає 53-річний Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій.

— Багато людей на Заході голосували за Тимошенко з тактичних міркувань — щоб не виграв Янукович, — каже Вадим Карасьов. — Це голосування наосліп.

Так, як розподілили голоси за кандидатів у Криму, — це загальноукраїнська тенденція з незначними винятками. У третьому турі виборів 2004-го за голоси кримських виборців змагалися прозахідний Ющенко і проросійський Янукович. У країні тоді були відчутні сепаратистські тенденції. А в другому турі 2010 року питання, куди рухатися країні, не стояло. Між кандидатами не було великої різниці в геополітичних поглядах. Юлія Володимирівна якось сором"язливо говорила тільки про Євросоюз. Ніякого НАТО, стрибка у західну цивілізацію не пропонувала. Тому й отримала більшість голосів, порівняно з Віктором Андрійовичем 2004-го.

Проти Тимошенко зіграв негатив із Лозінським

Януковича не сприймають як відверто проросійського кандидата. Його підтримка у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Сумській і навіть Тернопільській областях за п"ять років зросла мало не вдвічі. Він вижав усе, що зміг. Проти Януковича голосували лише ті, хто досі сприймає його як "чужака" і колишнього засудженого.

Центр України показав традиційний результат. Цей аграрний регіон віддав перевагу Тимошенко, бо не розуміє Януковича як представника індустріального Сходу. Прихильників Януковича помітно побільшало лише на Кіровоградщині. Проти Тимошенко зіграв негатив із Віктором Лозінським (колишній нардеп-"бютівець" із Кіровоградщини, який перебуває у кримінальному розшуку. — "ГПУ").

Зараз ви читаєте новину «"Янукович вижав усе, що міг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути