Ексклюзиви
середа, 25 липня 2007 16:36

Янукович Рудьковського не звільнить

Днями президент Віктор Ющенко через свій секретаріат ще раз зажадав звільнення міністра транспорту Миколи Рудьковського. Втім, виглядає так, що і для Віктора Януковича це було б непоганим ходом, особливо на фоні майбутньої виборчої кампанії.

Виборцям звільнення некомпетентного міністра гарантовано сподобалося б. А політичних ризиків для Віктора Януковича практично ніяких — соціалісти в наступний парламент навряд чи пройдуть, отож і дружбою з ними можна пожертвувати.

— До Кабміну Миколу Рудьковського запросив саме Віктор Янукович. Отож звільнення його в цій ситуації нагадувало б дії відомого літературного персонажа — унтер-офіцерської вдови, яка висікла сама себе, — каже директор Інституту стратегічної політики Андрій Мішин, 42 роки. — Кабмін — це орган колегіальний, і звільнення хоча б одного міністра автоматично б"є по всіх його членах. Звільнення Рудьковського матиме для Януковича набагато більше негативу, ніж позитиву. Адже це піде на користь опонентів прем"єр-міністра із Секретаріату президента та опозиції.

Експерт додає, що соціалісти все одно залишаються союзниками Партії регіонів, навіть незважаючи на свої невеликі шанси потрапити до складу наступної Верховної Ради. А Віктор Янукович має яскраво виражений "донецький" тип мислення, згідно з яким "своїх не здають", отож і з цих міркувань не піде на звільнення Рудьковського. Бо це можуть сприйняти як демонстрацію його слабкості та невпевненості в собі.

Це можуть сприйняти як демонстрацію його слабкості

До того ж, за словами керівника Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, 48 років, на шляху звільнення Рудьковського виникне чимало процедурних проблем.

— Не слід забувати, що ніхто ще не розпускав коаліцію національної єдності, в яку входять і Партія регіонів, і соціалісти. І для звільнення Рудьковського потрібна хоча б формальна, але її згода. Сумнівно, щоб соціалісти на це пішли, — каже він.

А найголовнішою проблемою політолог вважає недієздатність парламенту, який має ухвалювати рішення про відставку міністра.

— Рудьковський все одно скоро піде, — підсумовує Володимир Фесенко. — Швидше за все, це станеться навіть раніше, ніж почне роботу Верховна Рада нового скликання. Адже в його відомстві справді накопичилося дуже багато проблем. Але було б несправедливо вішати всіх собак саме на Рудьковського. Останні аварії та катастрофи просто ще раз загострили проблему загальної неефективності державного апарату управління. Для її вирішення потрібно проведення кардинальної адміністративної реформи.

Зараз ви читаєте новину «Янукович Рудьковського не звільнить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути