вівторок, 25 червня 2019 07:40

"Анафеми не отримає"

Автор: APOSTROPHE.UA
  Патріарх Філарет запросив на собор Української православної церкви Київського патріархату майже 40 єпископів, які були раніше в УПЦ КП. Відгукнулися двоє — митрополит Іоасаф, який очолює єпархію в російській Бєлгородській області, та його вікарій Петро. Усього на соборі було близько сотні людей. Київ, 20 червня
Патріарх Філарет запросив на собор Української православної церкви Київського патріархату майже 40 єпископів, які були раніше в УПЦ КП. Відгукнулися двоє — митрополит Іоасаф, який очолює єпархію в російській Бєлгородській області, та його вікарій Петро. Усього на соборі було близько сотні людей. Київ, 20 червня

20 червня у Володимирському соборі в Києві відбувся собор Української православної церкви Київського патріархату. Скликав його почесний патріарх Православної церкви України Філарет. Запросив близько 40 єпископів, які були раніше в УПЦ КП. Відгукнулися двоє — митрополит Іоасаф, який очолює єпархію в російській Бєлгородській області, та його вікарій Петро. Усього на соборі було близько сотні людей.

Філарет начебто скасував рішення Об'єднавчого собору 15 грудня 2018-го про ліквідацію Київського патріархату та заявив, що він і далі функціонує. Постановили також, що томос про автокефалію Української церкви не влаштовує відновлену УПЦ КП.

"Храми, монастирі, учбові заклади, всі банківські рахунки належать до Київської патріархії як юридичної особи, — йдеться в постанові собору. — До Київського патріархату можуть належати й ті релігійні громади, які перереєстрували свої статути на ПЦУ, але бажають бути у складі КП".

Патріарх також вважає усі закордонні парафії УПЦ КП досі своїми. Каже, що не передасть їх Константинопольському патріарху, як того вимагає томос.

— Хто від кого відколовся — ПЦУ від нас чи ми від них? Ми існуємо з 1990-х. Вони відколюються, але прийдуть. Бо це справжня українська церква, а то грецька, — каже Філарет, 90 років. — Це їхня справа. Хочуть бути в складі Київського патріархату — ми з любов'ю приймаємо. Не хочуть — існуватимуть як окрема церква. Воювати за майно не будемо.

Філарет не мав права скликати свій собор ні за статутом ПЦУ, ні за уставом колишньої УПЦ КП, кажуть у помісній Православній церкві України. Це можливо тільки за рішенням предстоятеля і синоду. А синоду Київського патріархату немає. Його ліквідували разом із самою церквою 15 грудня торік.

— 24 червня збереться синод Православної церкви України та констатує: троє єпископів відокремилися. Анафеми почесний патріарх не отримає, — говорить архієпископ Євстратій Зоря, 41 рік. — Це не стане причиною для відкликання томосу. Православна церква України показала свою єдність. Жоден український ієрарх у розділенні участі не бере. Патріарх Філарет не працює в інтересах Москви. Він думає, що так рятує єдність та ідентичність Української церкви. Бачення, яке він озвучив, далеке від реальності. Те, що відбувається, значною мірою пов'язане з віковими змінами, характерними для дуже похилого віку людей.

— Рішення Філарета на його соборі є абсолютно неканонічними. 15 грудня 2018-го Київський патріархат самоліквідувався і став частиною ПЦУ добровільно, за згоди усіх присутніх, — говорить релігієзнавець Олександр Саган, 52 роки.

— Жодної юридичної сили нинішні рішення Філарета теж не матимуть. Можливі позови до суду через майно. Але вони не мають перспективи. Жодна церква не є юридичною особою. Усіми статками володіють громади.

Не варто боятися, що Вселенський патріархат відкличе томос. Є чітко виписані підстави. Наприклад, якби церква пішла на пропозиції Філарета та почала змінювати статут, устрій ПЦУ. У нашому випадку жодних порушень не відбувається. Просто один єпископ із України та два з Росії відділилися від Православної церкви України.

Москва просувала чутки, що насправді Епіфаній — ширма, а церквою досі управляє Філарет. Особа почесного патріарха є досить токсичною на міжнародній православній арені через його активну діяльність на початку 2000-х. Наприклад, підтримав паралельного патріарха у Болгарській церкві, коли був чинний. 1998 року висунув ідею альтернативного диптиха для невизнаних православних церков. Можливість того, що Філарет досі керує Православною церквою України, стримувала інші церкви робити кроки на користь ПЦУ. Тепер процес визнання пожвавиться.

На собор до патріарха приїхали близько 25 священиків і два єпископи. Створюється маленька маргінальна структура, яку не підтримуватимуть віряни. Навряд вони вирішать переходити назад із визнаної Помісної церкви до Київського патріархату з незрозумілим статусом. Саме вони є основою будь-якої церкви.

Зараз ви читаєте новину «"Анафеми не отримає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути