четвер, 02 квітня 2009 18:10

"Якщо надміру урізати фінансування МЗС, його діяльність може бути паралізована"

  Володимир Василенко: ”Скорочення фінансування не пов’язане з особою колишнього міністра Володимира Огризка”
Володимир Василенко: ”Скорочення фінансування не пов’язане з особою колишнього міністра Володимира Огризка”

Міністерство закордонних справ України заявляє про проблеми з фінансуванням. Це може ускладнити його роботу. Бюджет МЗС на цей рік скоротили з 925 до 857 млн грн, зокрема кошти на утримання дипломатичних представництв за кордоном урізали з 773 до 580 млн. У доларах з урахуванням падіння гривні ці видатки скоротилися вдвічі: з $153 млн торік до нинішніх $75 млн.

— Звичайно, уряд має вживати антикризових заходів, — говорить Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Василенко, 71 рік. — Але слід враховувати специфіку МЗС. Воно ж має сплачувати внески до міжнародних організацій, членом яких є Україна. Діяльність міністерства пов"язана з участю в роботі їх органів. Кошти потрібні і для проведення важливих переговорів та консультацій з іншими державами. А вони відбуваються і в Україні, і за кордоном. Якщо надміру урізати фінансування МЗС, його діяльність може бути значною мірою паралізована.

Чи поліпшить ситуацію заощадження на відрядженнях, телефонних розмовах, бензині?

— Режим економії запроваджувати треба, але в розумних рамках. Є такі види діяльності МЗС, від яких не можна відмовлятися.

Дипломати за кордоном отримують досить високі зарплати. На них можна заощадити?

— Зарплати працівників посольств більші від зарплат в Україні. Але й ціни за кордоном значно вищі. Тому зменшення заробітної плати неприпустиме. Держава зобов"язана забезпечувати працівникам диппредставництв такі ж соціально-економічні права, як і всім громадянам України. Це стосується медичної допомоги, страхування, освіти. Тим паче, що в більшості країн, де діють наші представництва, немає державної медицини. Відтак високі ціни на лікування у приватних клініках і навчання.

Зараз пропонують закрити деякі посольства. Що про це думаєте?

— Мережу наших представництв за кордоном можна дещо скоротити. У певних регіонах посли можуть представляти Україну в кількох державах за сумісництвом. Але слід урахувати, з якою віддачею працюють посольства і в яких країнах та регіонах є життєво важливі інтереси нашої держави.

Навіть за нормальних умов набагато могутніші країни час від часу переглядають мережу своїх представництв і з метою економії коштів закривають закордонні установи або скорочують витрати на них.

Чи не випадково тема фінансування МЗС постала тоді, коли немає міністра?

— Бюджетні кошти на потреби міністерства зменшили ще до виникнення питання щодо керівника МЗС. Це скорочення фінансування не пов"язане з особою колишнього міністра Володимира Огризка. Просто режим економії коштів запроваджено без урахування специфіки відомства і в умовах різкого падіння курсу гривні.

Звичайно, новий керівник буде змушений вирішувати цю проблему — шляхом консультацій із відповідними гілками влади, обґрунтувавши належним чином виділення необхідних коштів.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо надміру урізати фінансування МЗС, його діяльність може бути паралізована"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути