Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2007 18:46

"Якщо коаліція хоче 300 голосів, то нехай набере їх на виборах"

  Микола Оніщук: ”Президент не допустить жодних політичних провокацій”
Микола Оніщук: ”Президент не допустить жодних політичних провокацій”

Народний депутат від "Нашої України", член Партії промисловців і підприємців Микола Оніщук, 50 років, вважає, що владну коаліцію згубило відчуття міри. Тому нарікати вона може хіба що сама на себе.


Як розвиватиметься політична ситуація надалі?

— Указ президента про проведення позачергових виборів до Верховної Ради є чинним. Скасовувати його жодних підстав немає. Ті акти, що ухвалив парламент, не можуть його заперечити. Бо до компетенції Верховної Ради взагалі не належить визнання указів президента неконституційними. Ухвалюючи такі акти, парламент перевищує свої повноваження.

Фракції нині продовжують засідати в парламенті за межами правового поля. Указ президента набув чинності, тому повноваження парламенту припинені.

Партії, що були представлені у Верховній Раді, вже є просто політичними суб"єктами. Звісно, вони можуть вести в парламенті які завгодно переговори між собою, щось планувати й обговорювати. Та не можуть не брати до уваги нових політичних реалій. Президент України поінформував представників провідних країн світу про своє рішення. І світова спільнота визнала право глави держави діяти саме так. Віктор Ющенко не отримав жодного міжнародного сигналу, який можна було б розцінити як сумнів у законності його рішення. Коаліція має з цим рахуватися.

Чому коаліція вперто не визнає указу?

— Мені незрозуміла ані суспільно-політична, ані суто людська мотивація її дій. Заперечуючи президентський указ, вони виступають проти врегулювання політичної кризи в країні у легальний спосіб. Раніше представники коаліції виступили проти ухвалення закону про імперативний мандат. А це ж була зважена й доречна пропозиція президента, що дозволила б уникнути переходу окремих депутатів із однієї фракції до іншої. Ухвалення такого закону не позбавило б коаліцію статусу правлячої. Вона все одно зберегла б більшість у парламенті й спокійно працювала б на країну чотири роки.

Проте відсутність елементарного відчуття міри примусило коаліцію відкинути цю пропозицію. Й сьогодні її представники можуть нарікати лише самі на себе. Вони неадекватно оцінили політичну ситуацію та її можливі наслідки.

Роль Олександра Мороза перебільшена

Дострокові вибори — це визнана форма впливу громадян на владу, яка ними ж формується. Це звичайна європейська практика. Люди повинні мати можливість змінювати владу й таким чином. Коаліція має пояснити українцям, чому вона проти таких виборів. Якщо не пояснить, втратить електорат. Адже тоді виборці запитають: "А чого ви боїтеся?". Якщо ви є правлячою коаліцією, нема чого боятися. Маєте піти на вибори й підтвердити це.

Як розцінюєте рішення Верховної Ради щодо зміни Центральної виборчої комісії?

— Цим вона порушує Конституцію. Бо згідно з нею, Верховна Рада звільняє та призначає склад ЦВК виключно за поданням президента. Жодних подань не було. Тому ЦВК на чолі з Ярославом Давидовичем продовжує виконувати свої функції та організовувати дострокові вибори. Якщо ж нинішньому складові ЦВК перешкоджатимуть виконувати свою роботу, це буде вважатися кримінальним правопорушенням.

Чи ухвалить рішення щодо указу президента Конституційний суд, а чи самоусунеться від цього?

— Суд нині перебуває під сильним суспільно-політичним та психологічним тиском. Малоймовірно, щоб він узяв на себе функцію вирішення політичної суперечки, що виникла. Те, що суд хочуть зробити органом політичного правосуддя, — не його провина. Це біда. Європейська практика досі не знала випадків, коли такі рішення глави держави переглядали. Уже запущений механізм для підготовки нових виборів, формуються виборчі комісії, працює ЦВК. Конституційний суд може ухвалювати рішення, коли йдеться про порушення прав громадян, а не про державотворчі акти, які стосуються випадків політичної відповідальності.

Якщо рішення суду не буде, чи відбудуться дострокові вибори?

— Якщо коаліція задекларувала мету зібрати парламентську більшість у 300 голосів, то вона має довести на виборах, що українці справді готові надати їй таку підтримку. Адже є значні сумніви, що останнім часом голоси виборців дійсно представлені у Верховній Раді саме в такій пропорції.

Сьогодні в парламенті виникла ситуація, коли склад політичних сил не відповідає політичній волі громадян, яку вони висловили під час виборів. Саме тому президент і видав указ. Бо оголошений коаліцією проект "300" не лише не відображає результати виборів, але й суттєво вступає з ними в протиріччя. Відтепер є шанс, що депутати відтворять політичну волю своїх виборців і не зраджуватимуть своїх громадян.

Чи сильно Олександр Мороз впливає нині на позицію Януковича та Партії регіонів?

— Демонічна роль Олександра Мороза перебільшена. У Партії регіонів мають мислити гнучкіше, а не перебувати в полоні певних стереотипів. І самостійно визначати свою виборчу  перспективу.

Чи можливі силові сценарії або різні провокації?

— Хтось може ставити такі сценарії. Та президент не допустить жодних політичних провокацій. Ані "Наша Україна", ані Блок Юлії Тимошенко навіть теоретично не розглядають можливості проведення провокаційних заходів. Проте не можна прогнозувати, як діятимуть їхні політичні опоненти.

Ті громадяни, які сьогодні з"їжджаються до Києва, мають на це повне право. Це справжній елемент громадянського суспільства й демократичного устрою. І не треба влаштовувати жодних контрзаходів.

Чи здатні демократичні сили перемогти на дострокових виборах?

— Останні політичні події сформували виборчі симпатії опозиції. Вона звернулася безпосередньо до громадян із проханням підтримати указ президента. Ідея такого звернення українцям сподобалася. Бо чи не вперше в історії України вони отримали можливість вплинути на політичний вектор розвитку країни й, можливо, привести до влади нових людей. Тому нинішня суспільно-політична ситуація для опозиції складається вдало. Ті сили, що перешкоджатимуть проведенню нових виборів, можуть втратити підтримку.

Із ким тоді піде на вибори Партія промисловців та підприємців?

— Рішення прийматимуть на з"їзді партії. Те, що більшість депутатів — членів ПППУ перейшли до коаліції, спричинило розкол всередині самої партії. Можливо, більшість піде на вибори з Партією регіонів. Тоді, ймовірно, багато членів партії з обласних і районних організацій та депутатів муситимуть вийти з неї. Вступлять до іншої партії або створять нову. З"їзду залишилось чекати недовго.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо коаліція хоче 300 голосів, то нехай набере їх на виборах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути