вівторок, 11 грудня 2018 07:00

Ахметову вигідно знищити Сіверськодонецьку ТЕЦ

Теплова генерація в Україні найбільш неефективна у світі. Про це йдеться у звіті незалежного фінансового аналітичного центру "Карбон Траккер". Чому в нас вона гірша, ніж у сусідніх пострадянських країнах, видно на прикладі Сіверськодонецької теплоелектроцентралі.

Кілька років поспіль у Сіверськодонецьку Луганської області не можуть вчасно почати опалювальний сезон. Люди мерзнуть до середини листопада. Причина хронічних проблем з опаленням — борги місцевої ТЕЦ. Накопичилися ще при Януковичу. Відтоді постійно збільшуються. У січні 2013 року сума боргів становила 138 млн грн. До кінця 2016‑го зросла до 826.

Підприємство не раз намагалися відключити. Але тоді замерзне половина міста. Тому щороку, попри борги, приймають рішення зірвати пломби і дати паливо.

Сіверськодонецька ТЕЦ працює на дорогому газі, хоча стоїть на вугіллі. Могла б отримувати його із шахти за 8 кілометрів. Це зробило б її рентабельною.

Торік на підприємство хотіли зайти китайські інвестори. Збиралися побудувати канатну дорогу з шахти і перевести ТЕЦ на вугілля. Китайців не лякала навіть близькість фронту. Здавалося б, унікальний шанс. Чиновники прийняли китайську делегацію, попіарилися. Але переговори зайшли в глухий кут. Китайці, які хотіли вкласти понад $200 млн у Сіверськодонецьк, так і не прийшли.

Річ у тому, що ТЕЦ — потенційний конкурент сусідньої Луганської теплоелектростанції в місті Щастя. Вона належить компанії ДТЕК Ріната Ахметова. Олігархові не вигідно, щоб електроенергію в області виробляв ще хтось. Тому поява інвесторів точно не входить у плани олігарха. Йому вигідно закрити Сіверськодонецьку ТЕЦ. До цього все йде. Важелів впливу на уряд у Ахметова достатньо.

Зараз ви читаєте новину «Ахметову вигідно знищити Сіверськодонецьку ТЕЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути