Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2021 18:00

Що робити, коли дитина стривожена і починає заїкатися

Що робити, коли дитина стривожена і починає заїкатися
З переляком важкої форми неможливо впоратися без лікарів. Фото: pixabay

Дитячий страх переважно виникає через пережитий стрес і може мати наслідки для психіки дитини.

Є кілька видів наслідків від переляку, пише "Наша мама".

Легкий наслідок страху минає швидко і проявляється в раптовій істериці, переляку, неспокійній поведінці, надмірній активності, заціпенінні. Середній наслідок супроводжується порушенням апетиту, нічними кошмарами, безсонням, пробудженням серед ночі, страхом темряви, замкнутого простору, гучних звуків. Важкі наслідки вже потрібно лікувати. Це невроз, нервові тіки, заїкання, тремор кінцівок, тривожний розлад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як оглядати дитину вдома, щоб вчасно помітити ознаки деформації постави

З переляком важкої форми неможливо впоратися без лікарів. Треба відвідати педіатра, невролога та психотерапевта, щоб пройти діагностику та отримати план лікування. Якщо наслідки середньої важкості, то треба звернути увагу на вік дитини. Наприклад, немовля ще не може проаналізувати й обговорити те, що сталося. Тому потрібна буде консультація невролога. У родині в цей період має бути спокійна атмосфера, треба гуляти в тихих парках, уникати спілкування з незнайомими людьми.

З дітьми у віці трьох-шести років можна обговорити проблему. Водночас не слід змушувати переживати дитину цей страх знову. Треба змоделювати стресову ситуацію за допомогою іграшок, ляльок-маріонеток або пальчикового театру. Сценарій повинен включати не тільки саму подію, а й успішне подолання наслідків. Тобто закінчуватися приблизно такими словами: "І після цього малюк більше ніколи не боявся".

Діагностувати психологічний стан пацієнта можна завдяки спеціальному розділу малюнкових тестів. Часто їх використовують у роботі психологи, психотерапевти й психіатри. Деякі вправи психологів можна повторити вдома. Один з головних тестів - "Малюнок людини". Це спосіб оцінити у дітей молодшого дошкільного віку рівень інтелектуального розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, коли дитина стривожена і починає заїкатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути