Ексклюзиви
неділя, 18 квітня 2021 23:46

Малюнок дитини розкаже про її психологічний стан

Малюнок дитини розкаже про її психологічний стан
Не варто ставити діагнози дитині після аналізу малюнків. Фото: pixabay

Діагностувати психологічний стан пацієнта можна завдяки спеціальному розділу малюнкових тестів.

Часто їх використовують у роботі психологи, психотерапевти і психіатри, пише "Наша мама".

Деякі вправи психологів можна повторити вдома. Один з головних тестів - "Малюнок людини". Це спосіб оцінити у дітей молодшого дошкільного віку рівень інтелектуального розвитку. У молодшому шкільному віці за малюнком можна визначити актуальний психологічний стан, риси характеру дитини. Багато про що говорять натиск на олівець, штрихування, уривчастість ліній, деталі картинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загартовувати дитину чи ні: плюси й мінуси процедури

"Малюнок сім'ї" дозволяє оцінити сімейні стосунки. По розташуванню членів сім'ї на аркуші можна судити про емоційну близькість їх один одному, на думку дитини. По деталях малюнка кожного з рідних роблять висновок про їх взаємодію з обстежуваних, про те, як обстежуваний їх сприймає. Відсутність когось на малюнку або зображення зі спини каже про конфлікт дитини з цією людиною. Ретельне промальовування одного з членів сім'ї свідчить про близьких або навпаки, конфліктні, відносини з ним", - зазначає психологиня Христина Вірт.

За її словами, якщо дитина не хоче малювати свою сім'ю, можна запропонувати тест "Сім'я тварин". Тоді вона покаже модель сімейних відносин, яка близька. Не варто ставити діагнози дитині після аналізу малюнків. Таким способом можна лише побудувати гіпотезу про стан. Необхідно також аналізувати поведінку малюка або школяра, його відносини в родині і з однолітками. Помітивши пригніченість, агресію, плач, такі тести можуть підказати, де шукати причину цього. Наприклад, дитина може хвилюватися через конфлікт в садочку або реагувати на батьківські сварки. Якщо є серйозні зміни в поведінці, то треба йти до лікаря.

Батьки дітей, які залежні від ґаджетів, мають знайти для них адекватну заміну. Це не значить, що потрібно веселити й розважати дітей, коли їм нудно.

Зараз ви читаєте новину «Малюнок дитини розкаже про її психологічний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути