пʼятниця, 19 березня 2021 17:01

Гаджети впливають на психіку дитини - дослідження

Гаджети впливають на психіку дитини - дослідження
Використання гаджетів, особливо для перегляду програм, призводить до психосоціальних наслідків для дитини. Фото: pixabay

У дітей віком до 5 років можуть з'явитися проблеми з поведінкою та емоціями, якщо вони забагато користуються гаджетами.

Такого висновку дійшли науковці фінського Інституту охорони здоров'я і соціального забезпечення, передає zdorovia.com.ua.

До дослідів залучили 699 дітей, серед яких 333 дівчинки і 366 хлопчиків. Вчені слідкували за їхнім здоров'ям і психічним благополуччям від народження до 5 років за допомогою анкет, які заповнювали їхні батьки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчити дитину правильної поведінки у екстрених ситуаціях

Ті повідомляли, скільки часу їхня дитина проводила за електронними пристроями в будні і вихідні дні, скільки годин вона дивилась телевізор, скільки грала в комп'ютерні ігри, ігрові консолі, а також в ігри на мобільному телефоні, планшеті чи іншому пристрої.

Коли дітям виповнилося 5 років, дослідники вивчили анкети для оцінки поширеності психосоціальних симптомів: поведінкових і емоційних проблем, нетривалої уваги, труднощів в пошуку і збереженні друзів і гіперактивності. І дійшли висновку, що активне використання гаджетів, особливо заради розваг, серед дітей у віці 18 місяців на 59% збільшує ризик виникнення проблем у відносинах з однолітками. Якщо 5-річні діти проводили перед телевізором, смартфоном або планшетом більш як 60 хв. на день, у них підвищувався ризик появи імпульсивності, гіперактивності, а також проблем з концентрацією уваги.

Це свідчить про те, що використання гаджетів, особливо для перегляду програм, призводить до розвитку психосоціальних проблем у дитини.

Часом дитина може поводитися агресивно: битися, кусатися, обзиватися, сваритися. При цьому з нею неможливо дійти згоди, і на це є певні причини. Агресія - це не завжди погано. Наприклад, малі діти так намагаються впоратися з емоціями. Але з дорослішанням вони мають вчитися контролювати швидкі емоційні реакції.

Зараз ви читаєте новину «Гаджети впливають на психіку дитини - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути