четвер, 18 березня 2021 11:27

Як навчити дитину правильної поведінки у екстрених ситуаціях

Як навчити дитину правильної поведінки у екстрених ситуаціях
Загалом знати правила поведінки в екстрених ситуаціях добре, але діти мають вміти застосовувати їх на практиці. Фото: pixabay

Дитина має знати декілька простих правил, які допоможуть їй швидко зреагувати в екстреній ситуації.

Варто пояснювати правила поведінки в надзвичайних ситуаціях якомога раніше, пише "Українська правда".

Також їх слід постійно повторювати, щоб дитина могла їх легко згадати, коли виникне така ситуація. Вона має розуміти, що тоді треба діяти негайно, а в іншому випадку – чекати на допомогу дорослих. Батькам варто розповідати дитині історії, пояснювати правила поведінки. Їй необхідний час, щоб ознайомитися з таким великим обсягом інформації. Можна разом з дитиною розбирати ситуації, які трапляються з героями мультфільмів. Запитувати, що вона б зробила, як діяла, чи правильно вчинив герой у мультику, а тоді пояснювати, як треба робити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агресивна дитина: як боротись з проблемою і чому вона виникає

Необхідно пояснити, що екстрені телефонні номери можна використовувати тільки в дійсно надзвичайних ситуаціях. Їх дитина мусить знати напам'ять і не плутати: 101 – пожежники; 102 – поліція; 103 – швидка допомога; 104 – служба газу.

Варто навчити правильного спілкування з диспетчером. Найкраще - за допомогою гри іграшковим телефоном. Говорити по ньому так, ніби батьки – це лікар, пожежник чи поліцейський. З дитиною або її іграшкою сталася біда. Треба пояснити, як правильно розказати про проблему, щоб приїхала швидка, поліція або пожежна. Якщо дитина пояснила правильно – "приїжджайте" і рятуйте її та ляльку.

Говорячи з диспетчером, дитина має повідомити свою адресу або місцерозташування, пояснити, з ким вона перебуває, якщо поруч із нею хтось є, чітко описати, що сталося. Зосередьте увагу дитини на тому, що їй слід дотримуватися вказівок диспетчера.

Загалом знати правила поведінки в екстрених ситуаціях добре, але діти мають вміти застосовувати їх на практиці. Цього їх можна навчити завдяки рольовим іграм, які допоможуть відпрацювати дії дитини в конкретних ситуаціях.

Наприклад, гра "Фея і дракон", яку можна розіграти вдома з батьками. За сценарієм батько – дракон, який краде дитину, а мати – фея, котра рятує її чи іграшку, але для цього треба голосно покликати, попросити про допомогу, бо інакше вона не прилетить. Так можна навчити дитину не боятися кричати, коли на неї нападають. Не лякатися гучності власного голосу, не завмирати.

Грати у "Хованки" більш корисно для вчителів та вихователів. Коли трапляється якась надзвичайна ситуація, діти часто ховаються. Можна запропонувати пограти з ними в хованки й поспостерігати, куди дитина любить ховатися. Так можна зрозуміти, куди може сховатися дитина в разі землетрусу, обвалу, просто ситуації, яка злякає дитину. Згодом це допоможе рятувальникам швидко знайти її.

Треба бути уважним, щоб не лякати дитину, а пояснювати. Водночас не показувати зайвих емоцій. Інакше вона може впасти в паніку і не сприйняти озвучені вами правила. В екстрених випадках їй буде важко мислити раціонально.

Є мобільні додатки, які допоможуть знати, де дитина. Серед них "Де мої діти" – це сімейний GPS-трекер для безпеки дітей і батьківського контролю. Його можна встановити на телефон або під'єднати до GPS-годинника. Live360 – програма показує місце перебування членів сім'ї та друзів, які дозволяють це зробити за допомогою налаштувань в телефонах. KidsTrack – періодично визначає GPS-координати телефону і відсилає їх на сервер. Так ви можете простежити маршрут дитини на мапі з комп'ютера.

Є кілька дієвих методів для батьків, якими можна заспокоїти малу дитину. Одним із них називають сповивання, під час якого дитині, що плаче, здається, що вона повертається в утробу матері. Існує також прийом живіт до живота. Матері треба лягти поруч і притиснути дитину до грудей або до живота. Відчуття її теплого тіла заспокоїть дитину. Ще можна змінити положення. Наприклад, зазвичай дитину заколисують обличчям догори, але це не завжди діє.

Зараз ви читаєте новину «Як навчити дитину правильної поведінки у екстрених ситуаціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути