субота, 14 жовтня 2017 05:25

Як виховати в дитини правильне відношення до грошей

Як виховати в дитини правильне відношення до грошей
Варто з дитинства привчати дитину правильно відноситися до грошей і не заздрити багатшим людям. Фото: TiliMili-Masiki

Щоб людина мале правильне відношення до грошей і уявлення про родинні статки, треба з дитинства прививати їй певні думки і навички.

Не платіть за будь-які зусилля

Часто батьки платять дітям за хорошу оцінку, перемогу на змаганнях чи допомогу по господарству. Така поведінка батьків не тільки привчить дитину чекати грошей за кожен свій крок, але і відучить отримувати радість і задоволення від нематеріальних речей. Наприклад, від перемоги, схвалення друзів і рідних, почуття заслуженого успіху і любові до себе. Щоб дитина не виросла заздріслива, не варто нагадувати їй про те, хтось із знайомих перевершив його, пише moirebenok.ua.

Не вимірюйте успіх за зовнішніми показниками

Діти дуже сприйнятливі і вбирають інформацію, як губка. Тому не допускайте розмов і оціночних суджень про людину, дивлячись тільки на його зовнішні дані або поверхневі вчинки. Якщо однокласник дитини списав на контрольній і отримав краще оцінку, треба пояснити, що це правильно. Краще отримати гіршу оцінку, але чесно.
У розмовах про знайомих не порівнюйте достатки, кількість автомобілів і нерухомості. Інакше дитина буде думати, що критерії успішності в дорослому світі це тільки те, що відразу впадає в очі. Найчастіше ми зациклюється саме на тому, чого нам не вистачає. Створюючи у дитини відчуття вічної нестачі грошей, можна виховати схиблену на фінансах людину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 способів перетворити плюси ґаджета на користь батьків

Давайте дитині кишенькові гроші

З 4 років можна давати дитині гроші на власні потреби. Для школяра — це обов'язково. Щоб міг купити собі обід, воду на перерві або сувенір на шкільній екскурсії. Якщо не виділяти фінанси, дитина вважатиме себе гіршою за інших. В майбутньому може керуватися думками з дитинства, мовляв, тепер купую все, що хочу.

Не наголошуйте дитині, що ви бідніші за когось

Не варто при дитині вести розмови про не справедливу бідність, мовляв, хтось вкрав і багатий, а ми чесні і бідні. В свідомість дитини з'явиться думка, що якимось везучим людям гроші дістаються дуже легко. Розвиватиметься почуття заздрості.

Не замінюйте грошима увагу і турботу

Особливо це стосується зайнятих батьків, які намагаються компенсувати брак своєї уваги дорогими подарунками або грошима. Якщо регулярно "відкуповуватися" від дитини презентами, дуже скоро він перестане нудьгувати саме по вас, а почне чекати "оплати" за час, проведений далеко від нього. В майбутньому людина може страждати депресіями і сумніватися в тому, що потрібен комусь. Або ж підлітки починають випивати, щоб зняти емоційний дискомфорт.

Психолог Дмитро Карпачов назвав 4 способи виростити дитину самостійною.

Зараз ви читаєте новину «Як виховати в дитини правильне відношення до грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути