Ексклюзиви
понеділок, 19 вересня 2011 06:15

Зерно пайовикам розвозять по дворах безкоштовно

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Завідувач току сільськогосподарського підприємст-ва ”Зоря” в селі Косарі Кам’янського району Олександр Францішко насипає зерно односельчанці Лідії Петюренко. Його дають на паї
Завідувач току сільськогосподарського підприємст-ва ”Зоря” в селі Косарі Кам’янського району Олександр Францішко насипає зерно односельчанці Лідії Петюренко. Його дають на паї

Сільськогосподарські підприємства Черкащини почали розраховуватися з людьми за оренду паїв. Цього року за розпорядженням губернатора Сергія Тулуба замість 3% мають платити по 4,5%.

У селищі Новомайданецьке Тальнівського району місцеве господарство "Лідер" на пай видає по 1 т пшениці і ячменю, 600 кг кукурудзи і 150 кг соняшнику. На кожного власника паю припадає по 4 га землі.

— У грошовому еквіваленті це виходить 3200 гривень, — каже керівник 49-річний Олександр Мегей. — Минулого року давали по тонні пшениці і ячменю на суму 2 тисячі гривень.

39-річний Валерій Чамлай із Тального має земельний пай 2,35 га в сільгосптоваристві ім. Чкалова.

— У прошлому году я получив на свій пай півтонни пшениці і півтонни ячменю. Загалом на суму 880 чи 900 гривень. Цього року дають по 750 кілограмів пшениці і ячменю. Це 1610 гривень. Раніше грішми отримати пай була проблема. А зараз із радістю віддадуть. Кажуть, їм так вигідніше.

У селі Косарі Кам'янського району місцеве господарство "Зоря" за один пай площею 2,5 га платить 1548 грн або дає на цю суму пшениці і ячменю. Доставка — за рахунок господарства. Розрахувалися з більшістю пайовиків.

— Із 700 пайовиків лише сотня взяли грошима, інші пшеницею або ячменем, — говорить директор Володимир Бойко, 53 роки. — Пшениця, як золото, бо ми встигли зібрать до другого дощу. Грошима брали в основному ті, хто живе у містах.

Ціни на зерно встановили на засіданні районної спілки сільгоспвиробників. Тонну пшениці оцінили у 1600 грн. Ячмінь коштує 1800 грн.

— Жінка Валя спекла із цьогорічного борошна хліба у печі, сім буханок. То, уявляєте, два тижні не черствів, — каже завтоку 60-річний Олександр Францішко. Насипає лопатою пшеницю у мішки в зерносховищі односельчанці 25-річній Лілії Петюренко. — Я три центнери змолов на борошно.

— А я візьму і для курей з гусьми, і для сівби. У мене городу півгектара, то половину засію цією, як ви кажете, фавориткою, — жінка підставляє мішок.

— Не знаю, кому губернатор підняв планку розрахунку за пай, а мені дали, як і минулого року, 1,5 тонни пшениці. Пророщена, борошна не получиться, — каже 64-річний Валентин Іванченко із Кам'янки.

Має 3,05 га землі. Здає в оренду місцевому господарству "Сервіс":

— Прикинув, получається десь 2 тисячі гривень. Але грошима ніколи не брав, бо тримаю курей, гусей, індиків.

50-річний Василь Корнієнко, заступник голови обласної адміністрації, не вірить, що зерно можуть віддавати за завищеними цінами:

— У нас встановлена єдина вартість на зерно пшениці — 1250 гривень за тонну. Якщо взнаю, що хтось дає на паї по 1600–1800 гривень, голову відірву. За пророщене я знаю. Його дають на Лівобережжі й у районах, прилеглих до Черкас. Це все через дощі, які тут лили три тижні. У західних районах області — Маньківському, Христинівському, Монастирищенському й решті такого немає. Там дають зерно високої якості.

Підприємець Микола Булатецький орендує сільськогосподарські землі в Черкаській і Полтавській областях.

— Найкращий спосіб уберегтися від нечесних орендарів — отримувати плату за паї грошима. Якщо ж брати натуроплату, то треба бути готовим до всього. Орендарі можуть встановити високу ціну на зерно. Втім не завжди вони винні. На початку жнив може бути одна ціна, а в кінці — інша. Інколи орендарі дають на паї пророщене зерно. Зазвичай, грішать цим компанії, які мають велику кількість землі. До власника добратися важко. Він розставляє по селах своїх управляючих. А ті творять, що хочуть.

 

345 000

осіб мають земельні паї в сільськогосподарських товариствах Черкаської області. Минулого року власники отримали 353 млн грн орендної плати. Із понад 70% розраховувалися натуроплатою. На сьогодні один гектар ріллі в Черкаській області оцінений у 15 126 грн. Це одна з найвищих цін по Україні.

 

Зараз ви читаєте новину «Зерно пайовикам розвозять по дворах безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути