Ексклюзиви
понеділок, 01 серпня 2011 05:30

Завод запустили на два місяці

Сезон з переробки тростини розпочав цукрозавод у селі Пальмира Золотоніського району. Він триватиме два місяці. Раніше буряк на заводі переробляли щонайменше півроку — із вересня по березень

— Перший цукор пішов у ніч проти 13 липня, — розповідає працівниця Марія Бігун. — Працюємо в чотири зміни. У кожній приблизно 60 осіб. Тобто всього до 300 душ. Начальство каже, що з 1 жовтня будемо буряк переробляти. Тільки де його взяти? У нас буряк посіяло одне господарство "Пальмира", у решті — селах та й у всьому районі — сам соняшник і кукурудза.

Пальмирський цукрозавод — найбільший в області. Останні роки працював із перебоями.

— Хоч би робив у сезон, а то що тих два місяці? Не встигли звикнути на роботу ходити, як уже на біржу ставай. А на біржі на облік не поставлять, бо треба півроку робити, — каже 65-річна Катерина Єременко. — Мені все одно, я на пенсії, а діти з села роз'їжджаються, бо роботи нема. На біржі вимагають, щоб устраювалися в Золотоношу та Черкаси. А толку? Більше виїздиш, ніж заробиш.

Заробітки на заводі невеликі.

— Нараховують по 1500 гривень, а на руки платять по тисячі. Хазяї міняються мало не кожен рік, нині якісь полтавські. Нещодавно на завод повернувся наш спеціаліст — Анатолій Манойленко. Попередні власники його то у Дніпропетровську область відправляли, то аж у Росію. Зараз на заводі всі місцеві роблять. Ото пару чоловік із сусідніх сіл велосипедами приїздять.

У сусідньому селі Вознесенське компанія "Нібулон" збудувала елеватор.

— Як строїлися, наших людей там багатенько працювало, а тепер кілька десятків лишилося, — розповідають селяни. — Там багато робочих не треба.

У Пальмирі є декілька багатоквартирних будинків.

— Як був Союз, наші дома завод опалював. Потім перестали. Але всім, хто хотів індивідуальне провести, на заводі давали гроші. Тільки алкоголіки пропили все, а тепер мерзнуть, — продовжує Катерина Олексіївна.

На автобусній зупинці біля цукрозаводу висять оголошення кредитних спілок. Жодного — про продаж будинку.

Зараз ви читаєте новину «Завод запустили на два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути