понеділок, 17 вересня 2012 06:00

Заборонили продавати молоко в пластикових пляшках

— Зайшла недавно зранку на Центральний ринок купити молока. А там міліція гонить продавців із пластиковими пляшками. Чим вони мішають? Їм що, в бідонах те молоко тягти? — скаржиться черкаска Ірина Мороз, 48 років.

Кілька тижнів тому продавців, що торгують молоком у пластикових пляшках, почали виганяти з ринку.

О 7.05 у критому ринку жінки розкладають молочні продукти. На більшості прилавків стоять скляні 3-літрові банки. Де-не-де видніються пластикові пляшки.

— А ти чула, що вже 150 гривень штрафу? — запитує продавщиця в синьому светрі сусідку через прохід.

— Це шо, вже так підняли? — говорить інша. — Мені на сільраду прийшло 52 гривні уплатити.

Між рядами ходить Олена Василівна, 52 роки. Зупиняється біля торгового місця Марії Сіренко, 64 роки.

— Бачу, у вас уже й налито 2 літри, — показує на пластикову пляшку від кока-коли.

— Бо це я людині наготовила. Жінка пішла за м'ясом, має ось-ось підійти, — відповідає продавщиця. — Ми ж ховаємо, бо гонять. Якби ж люди приносили із собою бутилки — то нам би було лучче. Гонили нас всігда, але так, шоб конкретно — то десь із два тижні тому. Мені наприклад у банці й самій лучче, я собі вимила, налила — людина прийшла, взяла.

У другому ряду розмовляє двоє продавщиць.

— От нам не можна, а олію продають, то й нормально? То те можна, — каже Валентина, 45 років. — А я витягну з-під прилавка й поставлю. Це я сиром в основному торгую, а он люди, де тільки молоком, то в них же по 50 літрів. Це скільки тих банок треба? 20 бутлів нести?

— Та людям це тоже непрактично. Банкою цокнув, розбив, та й усьо — людина в жизні більше не купить у склі, — відповідає Любов Йоненко, 28 років.

Ближче до виходу стоять дві жінки. На столі — лише скляна тара з молоком. До них приєднується третя. У картатій сумці видно пластикові 5-літрові бутлі. На стіл виставляє скляну 3-літрову банку.

— Постійні клієнти приходять зі своєю посудою, а більшість ідуть просто так — то їм хоч у кармани наливай, — говорить 34-річна Оксана. — А бутлі ці. Як в автобусі їду, то чотири банки можу взяти. Було й автобус мили, коли розлилося. На дорогу якраз вторгуєш, на лабораторію та на містове. У пластикових пляшках можна було вдвічі більше привезти.

До прилавку підходить 70-річна жінка. Просить 2 л молока.

— А пляшки немає? — запитує Оксана. — Бо нам уже заборонили.

Та розводить руками і йде.

— І це ж постоянна клієнтка.

— Люди заходять рано, беруть молоко, йдуть на роботу — кому нужні ці банки? А баба стара підніме? — каже Надія, що стоїть поруч. — Он із бочки беруть. Хай би ця інспекція глянула, шо в тій бочці робиться. Ми знаємо, що в молоковозах робиться: заїхав у Дніпро, набрав води, всипав пачку солі й соди і їде по селу, збирає молоко. Я вже казала колись, що заїдь до мене додому та набери з криниці чистої води, а не з річки береш. А дітям маленьким купляють з магазину у пляшках і думають, шо хароше.

Між рядами ходить чоловік у куфайці. Пропонує тару. Ніхто не реагує.

— Це ж не то, шо ми на мусорніку находимо ці пляшки. Йдемо по кафе, там просимо, — розповідає Тетяна Андріївна.

 

Якщо раз попалася, більше вже не привозить

— Заборона реалізації молочних продуктів у пластикових пляшках існує давно, — каже 51-річний Василь Крук, начальник управління ветеринарної служби Черкас. Ветеринарні інспектори такі перевірки роблять постійно.

— Якщо людина раз попалася, то більше вже не привозить у пластикових пляшках. До того ж щогодини на ринку в мікрофон сповіщають про заборону торгівлі в такій тарі.

 

Зараз ви читаєте новину «Заборонили продавати молоко в пластикових пляшках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути