Ексклюзиви
четвер, 21 квітня 2011 17:44

За оренду паю платять півтора відсотка

Селяни Топилівки Чигиринського району хочуть передати земельні паї сільськогосподарському підприємству "Нібулон". Кажуть, що теперішній власник "Колос Чигиринщини" платить їм 1,5% від вартості землі. Тоді як мінімальна орендна плата за паї по області — 3%, деякі господарства платять по 5%.

— Раніше землю в нас орендував інвестор із Чигирина. Кілька років тому вони без нашого відома передали паї "Українським аграрним інвестиціям" більш відомим як корпорація "Айова", — каже топилівець Петро Коваленко, 65 років. — Назву господарства не міняли. Так і лишився "Колос Чигиринщини." 2006 року ми підписали з ними бланки п'ятирічних договорів оренди. Тобто ми планували, що у разі укладення цих договорів у встановленому порядку, їх дія мала скінчитися 2011-го. Однак при подальшому оформленні цих договорів, як мені відомо, наші підписи підробили, строк оренди теж підробили. Замість п'яти років написали 10, та без нашого відома зареєстрували ці договори у Держкомземі.

Місцеві стверджують, їм мало платять.

— Дають по 250 кілограмів зерна. А в усіх навколишніх селах давно по тонні, — говорить Петро Коваленко. — Ми скаржилися, посилалися на указ президента. А нам відповідають, що то не закон, а лише порада.

Люди знайшли іншого інвестора — компанію "Нібулон".

— "Нібулон" за наші майнові паї заплатив неймовірні гроші — мільйон гривень, — розповідає 71-річна Валентина Артеменко із Топилівки. — Хоч землі в нас не мав, але давав людям по тонні зерна. У селах, де вони господарюють, платять по 5 відсотків. А не по півтора, як тут.

Топилівці спробували оскаржити договір оренди в судах.

— І Чигиринський районний, і апеляційний суди сказали, що в документах усе в порядку. Дійшли до Верховного суду. Верховний Суд, переглянувши за нашою скаргою рішення районного та апеляційного судів, скасував ці рішення. Встановив, що з огляду на численні порушення законодавства оспорювані договори оренди наших земельних ділянок між нами і ПП "Колос Чигиринщини" є неукладеними, а ПП "Колос Чигиринщини" користується нашими земельними ділянками безпідставно. Постановив витребувати від ПП "Колос Чигиринщини" належні нам земельні ділянки та повернути їх нам, законним власникам. Пройшло кілька місяців, — продовжує Артеменко. — Ніхто нашу землю й не думає повертати.

Селяни звернулися до губернатора. Той доручив розібратися заступнику Василеві Корнієнку.

— Спочатку Корнієнко викликав представників "Колоса Чигиринщини". Вони виробляли спільну позицію, а тоді викликали нас, — розповідає Коваленко. — Нам кажуть через суд добиватися скасування реєстрації "Колоса Чигиринщини". Але це нічого не дасть, бо звідти подадуть зустрічний позов. Взагалі заступник голови Чигиринської райдержадміністрації Турик відкрито сказав, що "Нібулона" в нас не буде. А Корнієнко теж "дружньо" радить: нащо вам той "Нібулон?" Ця незрозуміла для нас позиція представників влади підтверджується і діями місцевої влади. На "Нібулон", як нам відомо, всіляко тиснуть, втягують підприємство в судові тяганини. Як-от спори навколо філій "Вітове" та "Золотоніська". Нам, простим громадянам, така позиція місцевої влади незрозуміла, оскільки "Нібулон" працює в Черкаській області, у тому числі й Чигиринському районі, більше як п'ять років. І далеко не словами та обіцянками заробив нашу повагу та довіру. Своєю роботою, ставленням до простих селян, до справи, заробив. І саме ми, власники нашої землі, маємо вирішувати, з ким нам надалі співпрацювати. У Черкаському управлінні земельних ресурсів говорять, що Верховний суд їм не указ, бо не написав у рішенні, що робити з реєстрацією "Колоса Чигиринщини". Та хіба це щонайменше не лукавство? Навіть мені, не спеціалісту в цьому питанні, зрозуміло, що реєструються тільки укладені договори оренди землі. Тобто якщо в рішенні Верховного суду встановлено, що договори оренди наших земельних ділянок з ПП "Колос Чигиринщини" є неукладені, то хіба це не вказівка для органу земресурсів, що робити з реєстрацією "Колоса Чигиринщини"? Хіба це не підстава для скасування цієї реєстрації?! Куди не кинешся, нема правди.

Заступник голови Чигиринської РДА 50-річний Олексій Турик заперечує свою зацікавленість у конфлікті.

— Нічого проти "Нібулона" я  селянам не казав і наміру такого не мав. Мій особистий пай, якщо хочете знати, в "Нібулоні". Насправді "Колос Чигиринщини" платив 3 відсотки вартості паю. А тепер платитиме 4,5 відсотки. Рішення Верховного суду — дуже лояльне й незрозуміле. Він зобов'язав витребувати паї, а не вказав механізму. Ми радилися, звали юристів, але й вони не знають, як треба забирати землю.

Селянам радять піти двома шляхами — або судитися з приводу реєстрації "Колоса Чигиринщини", або персонально звертатися в Держкомзем з вимогою виділити пай в натурі і лише тоді віддати його "Нібулону". Селяни вважають, що обидва шляхи складні й непевні.

Зараз ви читаєте новину «За оренду паю платять півтора відсотка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути