Ексклюзиви
пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

За дострокове погашення кредиту доведеться сплатити штраф

41-річний тальнівець Олександр Нечипорук планує продати придбаний у кредит будинок. 2006 року він оформив іпотеку в "ПриватБанку" на 10 років. Позичив 50 тис. грн.

— Знайшов будинок загальною площею 70 квадратних метрів, — розповідає Олександр. — У ньому три кімнати, веранда, кухня. У дворі асфальтовані доріжки, сарай, шість соток землі. Криниця через дорогу. Господарі просили 12,5 тисячі доларів. Дві з половиною тисячі дали батьки дружини. Решту — позичили в банку. Через рік провів воду, зробив каналізацію, поставив ванну.

Нечипорук не думав, що за 2 роки йому доведеться продавати будинок. Каже, працював у Тальному водієм-далекобійником у приватника. Отримував 1250 гривень. У серпні чоловіку запропонували роботу в Черкасах із більшою зарплатнею. Олександр погодився.

— Нині щомісяця плачу в банк 971 гривню кредиту. За квартиру, яку наймаю в Черкасах, ще 1300 гривень. На прожиття залишається небагато, — веде далі Олександр. — Хочу забрати в Черкаси дружину з донькою. Оселю в Тальному вирішив продати.

Договір з банком чоловік прочитав уже після отримання кредиту. Знайшов пункт, що за дострокове погашення боргу треба сплатити штраф — 2% від залишкової суми.

— Часто люди підписують договори не читаючи. Ми вимагаємо, щоб звертали увагу на кожен із пунктів, — зазначає менеджер "ПриватБанку". Своє ім"я називати не хоче. — Коли клієнт гасить кредит достроково, банку це невигідно. Бо він розраховує на певні відсотки. Тому клієнт має сплатити штраф.

У банку "Надра" за дострокове погашення позики нічого не стягують. Якщо клієнт перекредитовується іншим банком, то тоді сплачує 2% від загальної суми. "Укрсоцбанк" практикує комісію в розмірі 1% від понадпланового погашення. В "Укрсиббанку" передбачено дострокове погашення кредиту без штрафу. Раніше брали 2% комісії.

Коли особа, що брала позику, помирає, а спадкоємці відмовляються повертати борг, банк виставляє майно на продаж. Якщо вартість нерухомості більша, ніж сума кредиту, банк поверне решту грошей родичам.

— Зазвичай у банківських угодах не передбачається продаж будинку до повного погашення позики. Але трапляються різні життєві ситуації, — пояснює директор Черкаського міського бюро нерухомості 37-річна Наталя Сиротюк. — Хтось втрачає спроможність платити, хтось переїжджає. Найгірше, якщо піджимають строки. Бо нерухомість може продаватися від 1 до 6 місяців. Якщо треба терміново, скидають ціну. Вартість житла залежить від стану, площі, місця розташування. Краще звернутися до агентства, скласти договір на обслуговування. Ріелтер напряму веде переговори з банком.

Наталя Сиротюк запевняє, що нині продати заставлене житло складно. На ринку нерухомості пропозиція більша, ніж попит.

Зараз ви читаєте новину «За дострокове погашення кредиту доведеться сплатити штраф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути