середа, 29 квітня 2009 18:59

Вічний вогонь переводять на електрику

На черкаському пагорбі Слави замість полум"я Вічного вогню з"явиться його електрична світлова імітація. Штучне багаття цілодобово "горітиме" і в руках скульптури Мати-героїня.

— Це світлодіодна восьмигранна конструкція американського виробництва, — розповідає про новинку директор підприємства "Черкасиміськсвітло" Олег Крощенко. — Система повністю автоматизована, керується через комп"ютер. Подібного обладнання немає в жодному місті України.

Нове устаткування обійшлося місту в 176 тис. грн. Але це придбання дозволить надалі економити на паливі. За день вічний вогонь спалює 20 тис. кубів газу. Цього досить, щоб узимку добу обігрівати 150 приватних будинків.

— Коли зводили пагорб Слави, про економію ніхто не замислювався, — каже Олег Вікторович. — Та й скульптуру будували з розмахом: тільки на монумент пішло 75 тонн бронзи, ще 170 тонн — на фундамент.

Засвітити Вічний вогонь на пагорбі Слави до 9 Травня не встигнуть — обладнання ще не підвезли. Натомість територію й монумент освітять 18 новими галогенними прожекторами. Найняті альпіністи встановлять на 13-метровій скульптурі громовідвід.

Зараз ви читаєте новину «Вічний вогонь переводять на електрику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути