Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2010 16:38

Тясмин смердить від каналізаційних стоків

— Увечері вийшов надвір подихати перед сном, а від річки так воняє, що хоч протигаз одягай, — скаржиться кам"янчанин Микола Черненко, 52 роки. За 50 м від його дому Тясмин. На тому березі — водоочисні споруди.

— Накинув куртку й пішов стежкою до води. Проти фонарів на ній біла піна, смердить, як із громадського туалету. Це вже не вперше.

У середу вранці зустрічаємося з Черненком біля канави, що веде до Тясмина від очисних споруд. Він бродить у воді. Одягнений як рибалка. Біля берега оминає дохлих щурів, кривиться від смороду.

— Санстанція колись статтю про ці стоки давала в районній газеті, що все в нормі. Оце норма, що й щури з жабами видохли? Рибину за кілометр звідси не побачиш.

Вище по рівчаку три озера. Вони сполучаються між собою. Каналізаційні стоки з усього райцентру мають перекачувати сюди. Нечистоти повинні відстоюватися в першому озері й перетікати в наступне. Над останнім, із якого вода потрапляє в Тясмин, — сморід. Рідина шумує, вся в бульбашках, чорного кольору.

— Колись у цьому озері я рибу на вудку ловив, років 20 тому. Ото норма була, — згадує Микола Черненко.

Керівник кам"янського водоканалу 58-річний Анатолій Висоцький каже, що санстанція провела контрольні виміри й оштрафувала підприємство.

— Показники справді були дещо перевищеними, — говорить. — Хоча у принципі там нічого страшного не було. Хазяйки прали порошками, зливали воду, от вона й піниться. Промислових стоків немає, бо в Кам"янці всі заводи стоять.

Висоцький нарікає на старі водоочисні системи.

— Обладнанню 42 роки. Ні про яку економію тоді не думали. Якщо воно запрацює на повну потужність, то лише за електроенергію віддаватимемо 60 тисяч. А за водовідведення збираємо лише 40. За нових умов воно обійдеться середній родині у 15 гривень щомісяця, нині це 4,44 гривні. Люди перестануть платити.

Висоцький розраховує на допомогу області. Мріє, що з обласного бюджету виділять гроші на нове електрообладнання. Воно коштує понад 400 тис. Торік на очищення відстійників витратили 130 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Тясмин смердить від каналізаційних стоків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути