Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2012 05:30

"Теперішня влада головним своїм завданням убачає знищити село як явище"

Автор: фото: Анна КОРОЛЬ
  Народний депутат Сергій Соболєв зустрічається з мешканцями селища Цибулів Монастирищенського району
Народний депутат Сергій Соболєв зустрічається з мешканцями селища Цибулів Монастирищенського району

8 жовтня народний депутат України Сергій Соболєв, 51 рік, відвідав округ №200 з центром в Умані. Соболєв — голова партії "Реформи і порядок", восьмий номер у списку кандидатів у народні депутати від Об'єднаної опозиції "Батьківщина", прем'єр-міністр опозиційного уряду Юлії Тимошенко.

Перша зустріч проходить близько дев'ятої ранку в центрі селища Цибулів Монастирищенського району. Сергій Соболєв разом з єдиним кандидатом у народні депутати від Об'єднаної опозиції ВО "Батьківщина" по округу №200 Максимом Поляковим приїздять за кілька хвилин до початку зібрання. Нардеп одягнений у темно-синій костюм та білу сорочку. Його одразу обступають місцеві. Кожен хоче почути відповідь на своє запитання.

— Я приїхала із села Зарубинці, — говорить Віра Пилипівна, 57 років. — Ви як Юлю побачите, передайте їй, що ми тільки за неї. А вас просимо: зробіть так, щоб землю не можна було продавати. Бо всьо заберуть, нічого не буде й дітям у спадок передати.

Ще кілька жінок просять, аби не закривали лікарню в Цибулеві. Її хочуть ліквідувати через відсутність фінансування. Соболєв пояснює людям, що гроші в державі є, проте  замість фінансувати лікарні та школи влада витрачає їх на будівництво стадіонів.

— 82 мільярди гривень на Євро-2012 знайшлися, зокрема на будівництво терміналів аеропортів у Києві, Львові, Донецьку та Харкові, які зараз стоять порожніми. Їх будували за ваші гроші, — говорить Сергій Соболєв. — А на лікарні коштів немає. Далі вони придумали Олімпіаду-2022. Заклали в бюджет 10 мільярдів доларів на чотири роки — підготовка до Олімпіади, якої немає в природі. Ще Олімпійський комітет навіть не засідав, а вони вже знають, на що можна витрачати кошти.

У Христинівці люди приходять на центральну площу міста попри дощ. Питають про закриття шкіл та продаж земель сільськогосподарського призначення.

— Теперішня влада головним своїм завданням убачає знищити село як явище взагалі. У них є ціла програма, як зробити, щоб шість сімей в Україні далі володарювали, а решта не мали ні права голосу, нічого, — відказує Сергій Владиславович. — Вони закриють ваші школи, ваші лікарні, заберуть землю, і все — села не буде.

Також Соболєв та Поляков зустрічаються з жителями Умані й села Старі Бабани Уманського району. В обох населених пунктах люди питають, що буде з депутатами, які стануть "тушками".

— До нас багато їздять, усі хочуть бути депутатами. А що буде, як перейдуть до "Регіонів"? Може, не будуть про наше село і згадувати? — цікавиться Андрій Остапенко, 41 рік, зі Старих Бабанів.

Соболєв пояснює, що Об'єднана опозиція підготувала законопроект, згідно з яким виборці мають право відкликати народного депутата.

— У попередньому скликанні у нас були депутати-рекордсмени, які міняли по п'ять-шість, а один поміняв 14 фракцій. Усі мовчали або казали: ну так сталося. Нарешті до всіх дійшло, що це ганебне явище: хтось пройшов з однією політичною силою, втік — і ти нічого не можеш з ним зробити. Тому наша пропозиція — Закон "Про відкликання народного депутата", — пояснює парламентарій.

Як підсумок поїздки Соболєв та  Поляков проводять прес-конференцію. Під час спілкування з журналістами Соболєв запевнив, що ситуація із Миколою Булатецьким 2002 року, коли він переміг в окрузі на виборах до Верховної Ради, а результати визнали недійсними, не повториться.

— Тоді Булатецького не допустили. Згідно з цим законом, ми врахували всі ситуації й по 200-му тоді округу Булатецького, — розказує Сергій Владиславович. — На сьогодні зняти кандидата неможливо, не зареєструвати — неможливо. Не визнати вибори є одна-єдина підстава — якщо більш як по 10 відсотках виборців будуть якісь порушення. Але це треба робити по кожній ДВК, що робить невизнання виборів по округу досить теоретичним. Тому, на мій погляд, на цих виборах невизнання результатів виборів буде чимось надзвичайним. Цього не передбачається. Так само, як і зняття з реєстрації.

Зараз ви читаєте новину «"Теперішня влада головним своїм завданням убачає знищити село як явище"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути