середа, 29 грудня 2010 16:04

Приватизувати кімнату обійдеться у 300 гривень

— Гуртожитки, що були збудовані державними підприємствами, після приватизації обов'язково мають переходити до комунальної власності, — каже В'ячеслав Дзеціна, 54 роки, з управління власністю Черкаської міськради.

— Якщо свого часу підприємство стало приватним, то його житловий фонд, у тому числі й гуртожитки, закон не дозволяє вносити до статутного фонду. В міськраді розробили програму передачі відомчих гуртожитків у комунальну власність. Треба 48 мільйонів на ремонт, виготовлення по окремих будівлях утраченої документації, інвентаризацію. Звісно, таких коштів зараз немає. Але уряд обіцяє передбачити частку грошей у бюджеті наступного року.

Що мають зробити жителі, аби приватизувати свої кімнати?

— Перед передачею гуртожитків на баланс міста власник повинен зробити в них ремонт. Адже за 19 років підприємства, які утримують ці гуртожитки, не вкладали в них ані копійки. І довели житло до занедбаного стану. Також потрібно взяти дозвіл у санепідемстанції перейти на прямий розрахунок із міськими електромережами. Тоді в кожного жителя будуть свій лічильник і своя розрахункова книжка.

Куди і з якими документами звертатися людям?

— Із паспортом, довідкою про склад сім'ї та документом, що засвідчує право на житло, — у відділ приватизації райвиконкому за місцем проживання, Соснівський чи Придніпровський. Комісія з Бюро технічної інвентаризації перевірить розміри житла і зробить технічну документацію на право власності. Процес приватизації займе кілька тижнів. Коштуватиме не більше 300 гривень.

Які в Черкасах найпроблемніші гуртожитки?

— Підприємств-банкрутів — "Обрій" і "Побутхімсервіс". В останнього було п'ять гуртожитків. Чотири ми вже прийняли на свій баланс: на Калініна, 11, Петровського, 279, Рози Люксембург, 189/1 і на черзі — гуртожиток на Енгельса, 162/3. На балансі "Обрію" й корпорації "Укрбуд" перебувають 16 малосімейок та дев'ять гуртожитків. Цей житловий фонд у занедбаному стані. В міському бюджеті на нього немає коштів. Ми про передачу на баланс міста їхніх гуртожитків говорили ще до того, як  підприємство стало банкрутом. "Укрбуд" звертався до Кабінету Міністрів, щоби йому виділили гроші на ремонт або передали кошти міській раді, аби місто саме виконало ці роботи. Ми зі свого боку і арбітражний керуючий теж зверталися до Кабміну стосовно грошей. Це питання не вирішили досі.

Зараз ви читаєте новину «Приватизувати кімнату обійдеться у 300 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути