четвер, 09 жовтня 2008 17:37

Полуницю пересаджують до заморозків

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Раїса Джулай з райцентру Чорнобай допомагає сусідам пересаджувати  полуницю. Позаду жінки господар садиби Олександр Міняйло (праворуч) копає ямки, а її чоловік Микола Джулай заливає їх водою
Раїса Джулай з райцентру Чорнобай допомагає сусідам пересаджувати полуницю. Позаду жінки господар садиби Олександр Міняйло (праворуч) копає ямки, а її чоловік Микола Джулай заливає їх водою

67-річна Наталія та 71-річний Олександр Міняйли з райцентру Чорнобай кожні три роки восени пересаджують на городі полуницю.

— Посадимо ще й нові сорти цьогоріч — Гігантеллу, Вікторію та Малинку, — розповідає Наталія Міняйло. — У Гігантелли ягоди великі й солодкі до 120 грамів. У холодильнику зберігаються тиждень, добре заморожуються. Якщо поливати, з куща можна зібрати до 2 кіло ягід. А Малинка родить двічі на рік — улітку та восени. Нам із Криму родичі саджанці передали.

Для полуниці Олександр Міняйло вибрав ділянку на сонячній стороні. Перекопав її, знищив бур"яни. Розсипав перегній і заволочив.

— Чим більше сонця попадає на полуницю, тим солодшою вона родить, — каже чоловік. — У саду не садимо, бо там обприскуємо дерева. Отрута може попасти й на ягоди.

Багато ягід буде після гороху, цибулі, часнику. Не підходять для полуниці ділянки, де росла картопля, помідори, перець, баклажани та гарбузи.

Саджанці пересаджують протягом осені, але не пізніше ніж за 15–20 днів до замерзання ґрунту.

З куща можна зібрати до 2 кіло ягід

— Ми завжди на зиму садимо. Полуниця буде стійкішою до хвороб та витривалішою до погодних умов, — говорить сусід Микола Джулай. Він із дружиною Раїсою допомагає Міняйлам поратися на городі. — Кущики прикидаємо сухим листям. Тільки не товсто, щоб не упріли до весни.

Жінки роблять неглибокі ямки за 30–50 см одна від одної й заливають їх водою.

— Садити треба неглибоко, сантиметрів на 10. Бо коріння вигниватиме, — радить 49-річна Раїса Джулай.

Саджанці вибирають із найкращими корінцями. Обривають на них пожовкле листя й вусики.

— Треба залишати кілька найкращих листочків. Тоді полуниця добре приживеться. Бо всю силу віддаватиме корінню. Поливаємо ягоди двічі на день — уранці й увечері.

Наступного року Микола Джулай планує посадити полуницю на поліетиленовій плівці, у дірках. Так роблять люди, що вирощують ягоди на продаж.

— Хотів цього року та купив малу плівку — 50 сантиметрів завширшки. Треба хоча б 80, — скаржиться чоловік. — Плівка захищає полуницю від мокриць та інших шкідників. Та й ягоди не брудні, не підгнивають, і бур"ян не росте.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю пересаджують до заморозків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути